Ozren Ordulj oslobođen optužbe za smrt biciklista Radeljića: "Nije ga mogao vidjeti u mraku"

Foto: TK Split

OZREN ORDULJ oslobođen je danas u Splitu optužbe da je iz nehaja izazvao prometnu nesreću na cesti između Žrnovnice i Srinjina u kojoj je 14. listopada poginuo biciklist Ivica Radeljić, dvostruki državni prvak u maratonu i brdskom trčanju. 

Državno odvjetništvo najprije nije ništa poduzelo protiv Ordulja nakon prometne nesreće pa je obitelj pokojnog preuzela kazneni progon. Nakon što se ispostavilo da na dijelu ceste na kojem se dogodila nesreća nije bilo prometnog znaka ograničenja brzine od 60 kilometara na sat, Državno odvjetništvo ipak je preuzelo slučaj te u ožujku 2013. godine podiglo optužnicu.

Ordulja su teretili da je za volanom terenca Audi Q7 pretjecao Land Rover brzinom od 90 kilometara na sat te da je naletio na Radeljića u 18.20 sati.

Policija ispravljala vrijeme nesreće

Vijeće sutkinje Ivane Bilušić nije prihvatilo 18.20 kao vrijeme nesreće. Prvi poziv u policijski OKC zaprimljen je u 18.54 sati, a saslušan je i svjedok koji je nazvao. Nakon toga su obaviještene ostale službe. Sutkinji Bilušić ne čini se logičnim da se pola sata nakon nesreće ništa nije dogodilo. 

Pregledana je i policijska dokumentacija. Isprva je u upisniku događaja za vrijeme nesreće navedeno 18.15, a potom je prekriženo u 18.50. Policajka se ne sjeća zašto je prekrižila prvo vrijeme. Kaže da je došlo do greške i da je ispravila podatak kako to inače rade. U policijskom terminalu je, pak, zavedeno vrijeme 18.15. Sutkinja Bilušić zaključila je nakon svega kako se nesreća nipošto nije dogodila u 18.15 sati. Evidentiran je i nekakav poziv mobitelom u 18.31, ali vlasnik tvrdi da nije zvao zbog nesreće.

Nestala odjeća pokojnog

Vrijeme nesreće je bilo bitno zbog vidljivosti. U 18.15 još se vidjelo, u 18.50 već je bio sumrak. Vještakinja Hidrometerološkog zavoda opisala ga je kao nautički sumrak s otežanom vidljivošću. Na mjestu događaja obavljena je i rekonstrukcija. Čekao se isti datum. U 18.50 već se vide zvijezde, kazala je sutkinja.

Navela je i kako nije utvrđeno da je Radeljić imao svjetlo na biciklu, kao ni reflektirajuće trake na odjeći koja je izgubljena tako da je sud nije mogao pregledati, već samo koristiti foto elaborat.

Sutkinja je zaključila kako Ordulj nije mogao vidjeti Radeljića koji mu je dolazio u susret jer je domet xenonskih svjetala Audija Q7 80 metara, a Radeljić se nalazio još nekih 10-ak metara u mraku. Ordulj je pretjecao na dijelu ceste s isprekidanom crtom, važilo je opće ograničenje brzine i nije mogao vidjeti biciklista na 90 metara. Pitanje je bi li se mogao i zaustaviti da ga je vidio. 75 kilometara na sat bila je gornja granica za izbjeći sudar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.