"Pa ne gradi se Pelješki most po Duhu Svetom, nego novcem poreznih obveznika"

"PA NE gradi se most po Duhu Svetom, nego iz džepova poreznih obveznika", rekao je večeras čelnik HNS Radimir Čačić u emisiji Otvoreno HTV-a u kojoj je bila tema izgradnja Pelješkog mosta. Naime, Čačić se referirao na jučerašnju izjavu premijera Ive Sanadera koji je rekao kako se most ne financira iz proračuna nego iz Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta.

"Pa zakon je donesen za mog mandata jer sam ga ja i predložio"

U studiju HTV-a uz Čačića bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić, a iz Ljubljane se javljao Matjaž Prinčič, glavni dužnosnik Emac Grupe za investicije koja je kupila 5 milijuna kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta na Pelješcu

"Ja znam o kojem Zakonu Sanader priča kada govori da se novac ne može prenamijeniti, jer je on i donesen u vrijeme mog mandata i ja sam ga predložio. Prema tome, vaše priče da se most ne gradi iz proračuna su za malu djecu i vrlo su neozbiljne", rekao je Čačić ističući kako ga čudi da je Sanader moguće i krivo informiran jer se most zapravo financira iz parabudžeta.

... ali most je ponos Hrvatske...

"Država nam umire, a vi se igrate politikantstva", rekao je Čačić, a pokušao mu je kontirati ministar Kalmeta govoreći kako novac nije moguće prenamijeniti jer po Zakonu o javnim cestama prihodi od goriva su namjenski i oni mogu ići samo na izgradnju cesta.

"Most je potpuno hrvatski proizvod od kojega ćemo svi imati koristi", rekao je Kalmeta kojem je pokušala pomoći dubrovačka gradonačelnica Šuica koje je govorila o "klaustrofobičnoj atmosferi u Dubrovniku" bez mosta dodajući kako nema cijene za spajanjem Dubrovnika s Hrvatskom.

"Most će biti ponos Hrvatske", rekla je Šuica izašavši iz teme o financiranju mosta.

Dogovorili smo se s BiH o kopnenom koridoru

No, Čačić kaže kako Hrvatska "ekonomski krvari" za 12 milijardi kuna, a ne za 10,5 milijardi koliko kaže Vlada kad govori o proračunskoj rupi pa bi prema tome trebalo ulagati u nešto što se odmah može isplatiti. Čačić je dodao kako je u njegovo vrijeme, a što je poznato i ministru Kalmeti dogovorio kopneni koridor s BIH odnosno "cesta sa žicama".

"Pa BiH je prihvatila autocestu", kazao je Čačić dok je Kalmeta odmahivao rukom kako je pitanje "kada bi se mi s dragim susjedima u BiH konačno dogovorili o trasi autoceste".

Drugi dio emisije bavio se spornom kupnjom zemljišta na Pelješcu, a Gordan Malić upozorio je kako je jučer u emisiji Otvoreno ministar financija Ivan Šuker pogrešno izjavio kako je Ured za sprečavanja pranja novca obavio istragu i da je ona sa stajališta tog ureda čista.

Šukerove lažne teze otvorile dodatne sumnje

"To naprosto nije točno jer je Ured za sprječavanje pranja novca formiran kao financijsko-obavještajna jedinica i analitička služba, analizira sumnjive transakcije, koje je zaprimio od banaka i drugih obveznika, i nakon što ocijeni da u vezi s transakcijom ili određenom osobom postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, Ured takve slučajeve dostavlja na daljnje postupanje i procesuiranje nadležnim državnim tijelima u RH ili pak inozemnim uredima", rekao je Malić dodajući kako i kriva informacija Šukera također diže sumnju oko Pelješkog mosta.

"Pelješki most bio je značajan, ali nije presudan", odgovorio je na sve insinuacije Matjaž Prinčič, glavni dužnosnik Emac Grupe za investicije.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.