Paladina: Plenkoviću sam prije dva mjeseca najavio odlazak. Neću koristiti 6+6

Foto: Robert Anic/PIXSELL

SAD već bivši ministar Ivan Paladina održao je presicu nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da ga je smijenio i da će umjesto njega za ministra graditeljstva predložiti Branka Bačića.

Rekao je da je sam donio odluku o svom odlasku te da do toga nije došlo preko noći te poručio kako će biti zadovoljan ako njegov odlazak pomogne unaprjeđenju obnove od potresa. 

"Prije dva mjeseca sam najavio odlazak premijeru"

“Svoj odlazak iz vlade najavio sam premijeru prije otprilike dva mjeseca te smo se dogovorili kako ću napustiti dužnost ministra početkom ove godine, s obzirom na brojne važne aktivnosti i obaveze vlade i aktivnosti vezane uz obnove”, rekao je Paladina.

U izjavi za medije koja je uslijedila nakon objave njegove smjene, istaknuo je da je pritisak javnosti na njega bio prevelik, zbog čega je i donio takvu odluku. 

“Sve to skupa je prevelik pritisak kako za mene pa tako i za moju obitelj, oni su mi ipak najvažniji i prvi i to je osnovni razlog zašto napuštam Ministarstvo”, poručio je Paladina. 

Istaknuo je, unatoč pomacima u određenim segmentima obnove, već neko vrijeme jasno komunicira da “svi skupa ne možemo biti zadovoljni ukupnom dinamikom konstrukcijske obnovom privatnih objekata ,obiteljskih kuća i višestambenih zgrada te dinamikom izgradnje zamjenskih kuća”. 

Kazao je i da su očekivanja cjelokupne javnosti izrazito visoka, a da su uglavnom usmjerena prema ministru graditeljstva iako je njegov utjecaj na dinamiku izvođenja radova, u trenutnom modelu obnove, “jako ograničen i puno manji nego što javnost misli”. 

“Ukoliko je moj odlazak pomogao ili će pomoći dodatnom unaprjeđenju obnove, ja ću time biti jako sretan i zadovoljan. Nitko od nas pojedinačno nije bitan, nego je bitno da se svi naši sugrađani što prije moguće vrate u svoje obnovljene domove”, naglasio je Paladina.

Svom nasljedniku, dosadašnjem predsjedniku saborskog kluba HDZ-a Branku Bačiću zaželio je uspjeh na toj funkciji, a odgovorio je i na pitanje novinara može Bačić uspjeti ono što on nije napravio. 

“Mislim da on može puno napraviti u unaprjeđenju i ubrzanju obnove”, rekao je Paladina. 

"Bilo je puno skepsi o mojim motivima, nadam se da je sad svima jasno da mi je jedini motiv bila obnova. Neću koristiti naknadu 6+6"

Zahvalio je predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, kolegama ministrima i saborskoj većini na ukazanom povjerenju, te poručio kako se nakon odlaska s funkcije ne misli baviti politikom. 

“Neću koristiti mogućnost naknade plaće po modelu 6+6 mjeseci, od početka mog mandata bilo je puno skepsi o mojim motivima, no nadam se da je svima jasno da je moj jedini cilj bio pomoći ubrzanju obnove”, rekao je Paladina. 

U izjavi se dotaknuo i svoga prijedlogu premijeru o centralizaciji obnove.

“Istina je da je dokument koji se pojavio, da smo ga izradili moj tim i ja u Ministarstvu (...), ali nije točno da sam svoj ostanak u Vladi uvjetovao realizacijom tih točaka”, rekao je Paladina, dodavši da je na internim sastancima, od početka mandata, redovito iznosio svoje stavove o načinu unaprjeđenja obnove od potresa, i to samo s jednim ciljem - da se ona ubrza.

S druge strane, istaknuo je da se u posljednjih 10 mjeseci dogodili pomaci u obnovi.

Kaže kako je došlo do napretka u realizaciji projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, čija je realizacija prije 10 mjeseci bila na razini od 7 posto ukupne alokacije za oba potresa, a danas je ona na oko 40 posto, te u dinamici obrade zahtjeva za obradu privatnih objekata kao i u modelu samoobnove. 

“Trendovi realizacije rastu iz mjeseca u mjesec, ako realizacija nastavi biti onakva kakva je bila u 11. i 12. mjesecu, apsolutno imamo velikog razloga za optimizam da ćemo u konačnici opravdati i iskoristiti sva primljena sredstva iz fonda solidarnosti”, zaključio je Paladina.

 

Pročitajte više