Pao još jedan loš zakon HDZ-a: Vlada mijenja Zakon o golfu u hitnom postupku!

"VLADA RH uputila je u zakonsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf s Konačnim prijedlogom zakona radi donošenja po hitnom postupku", stoji u današnjim odlukama Vlade, iz čega je očito kako su se premijerka Kosor i njeni ministri pozitivno očitovali u vezi sa zahtjevom za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o igralištima za golf s Ustavom Republike Hrvatske.

Prije Ustavnog suda mijenja se zakon

Taj zahtjev podnijeli su zastupnici u Hrvatskom saboru, a Vlada se pozitivno očitovala i o  prijedlozima za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o igralištima za golf s Ustavom Republike Hrvatske, koje su podnijeli Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava iz Zagreba te GONG, Transparency International i Zelena akcija. 

"Ovim zakonskim prijedlogom značajno će se izmijeniti i dopuniti rješenja, pa i eventualni nedostaci, u sada važećem Zakonu o igralištima za golf, koji je predmet postupka ocjene suglasnosti s Ustavom RH. S obzirom na navedeno Vlada smatra da nema potrebe dodatno se očitovati na pojedine navode zahtjeva i prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH", stoji u današnjem priopćenju sa sjednice Vlade.

Apartmanizacija, a ne golf

Jedna od najvećih zamjerki Zakonu o igralištima za golf bila je da se investitorima omogućuje kupnja državnog zemljišta i njegovo izvlaštenje. Prema zakonu, golf-tereni moraju zauzimati najmanje 85 hektara, a dopuštena je izgradnja popratnih sadržaja na čak 25 posto terena, pa su mnogi zaključili kako se iza Zakona o golfu ne krije ništa drugo doli apartmanizacija obale.

Kako je najavljeno, igrališta više neće biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, što znači da će se mogući postupak izvlaštenja provoditi sukladno Zakonu o izvlaštenju. 
Isto tako, nema više sporne odredbe o donjoj granici površine golf-igrališta od 85 hektara koja definira da igralište za golf mora imati najmanje 9 rupa.

Planirane građevine za smještaj ne smiju zauzimati više od 25 posto ukupne površine na kojoj se planira gradnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.