Pavićevom EPH-u istekao zakonski rok za predstečajnu nagodbu, traži još dva mjeseca!

Foto: Lider 

EUROPAPRESS Holding kontroverznog medijskog tajkuna Ninoslava Pavića zatražila je od Ministarstva financija produljenje roka za postizanje predstečajne nagodbe. EPH je tako zatražio produženje za 60 dana, a zahtjev je poslan poštom posljednjeg dana prije isteka zakonskog roka.
 
Podsjetimo kako je predstečajna nagodba za EPH pokrenuta još 31. srpnja ove godine, a prema Zakonu postupak pred Nagodbenim vijećem morao je biti dovršen u roku od 120 dana.
 
Ne zna se li zahtjev prihvaćen, a zakonski rok istekao
 
Prema tome postupak je morao biti okončan do četvrtka 28. studenog. Odvjetnički ured Madirazza i partneri koji je od nedavno preuzeo zastupanje EPH u predstečajnom postupku, poslao je poštom zahtjev za produženje nagodbe upravo 28. studenog, a Financijska agencija zaprimala je njihov zahtjev dan kasnije u petak 29. studenog. 
 
"Postupak predstečajne nagodbe je hitan postupak te se mora dovršiti pred nagodbenim vijećem najkasnije u roku 120 dana od dana njegovog otvaranja, osim ako savjetodavno vijeće odobri produžetak roka za dovršetak postupka predstečajne nagodbe za daljnjih najviše 90 dana", stoji u Zakonu.
 
Financijska agencija za sada nije javno objavila dokument iz kojeg bi bilo razvidno je li zahtjev za produženjem prihvaćen ili ne, odnosno je li eventualno donesen unutar roka od 120 dana. 
 
Treba im vremena za nacrt Predstečajne nagodbe
 
EPH je prvi puta zatražio produženje roka još prije dva tjedna, a tada su tražili dodatnih 30 dana. No zahtjev, prema objavljenog dokumentu na Fini, nije otišao na adresu Ministarstva financija već samo na Financijsku agenciju (FINA). U svom prvom zahtjevu EPH je zatražio produženje roka od mjesec dana jer su još uvijek u procesu izrade konačnog nacrta predstečajne nagodbe. 
 
 
"Budući da je planom financijskog i operativnog restrukturiranja ostalih društava EPH grupe, nad kojima su u tijeku postupci predstečajne nagodbe, predviđena je provedba pripajanja istih društvu Europapress Holding, jasno je da planovi financijskog i operativnog restrukturiranja svih povezanih društava moraju biti međusobno usklađeni kako bi bili provedivi na razini EPH grupe", stoji u zahtjevu.
 
Podsjetimo kako su u postupku Predstečajne nagodbe ušle Pavićeve tvrtke EPH, Gloria Grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini. Pavić je predao FINI program financijskog restrukturiranja u kojem predlaže dokapitalizaciju od 60 milijuna kuna te pripajanje svih tvrtki koje su u vlasništvu EPH. 
 
Dugovanja EPH najveća prema bankama 
 
Prema podacima koje je objavio EPH najveći dio dugovanja odnosi se na kredite prema bankama i to u iznosu od 429 milijuna kuna. Glavnica kredita prema Hypo banci iznosi 156 milijuna kuna, HAAB-u 101 milijuna kuna, ZABA 115 milijuna kuna, RBA 12,5 milijuna kuna, RBA i HBOR-u 13 milijuna kuna te HBOR-u 8,7 milijuna kuna.
 
 
Obveze za poreze i doprinose odnosno prema Ministarstvu financija iznose 7,6 milijuna kuna, a ukupni dug prema državnim tvrtkama i institucijama iznosi 21.8 milijuna kuna. 
 
Za sada ništa o mercedesima
 
Isto tako valja naglasiti kako još uvijek nije objavljeno rješenje po žalbi podignutoj kada je otkriveno da je EPH u srpnju ove godine platio najam skupocjenih automobila i to su za Mercedes ML 350 po dva iznosa od po 16 tisuća kuna, a za najam Mercedes S 500 dva puta po 30 tisuća kuna. Prema zakonu računi se tijekom nagodbe smiju koristiti samo za osnovno poslovanje, odnosno za plaćanja zaposlenika i troškova proizvodnje pa se najam automobila smatrao nepotrebnim luksuzom.  
 
No, u Europapress Holdingu ne misle tako. U odgovoru Fini tvrde kako u garaži imaju 50-tak automobila i svi su nužni za poslovanje tvrtke, a posebno Mercedes ML 350 vrijedan sto tisuća eura te Mercedes S500 vrijedan 185 tisuća eura.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.