Pekari: Pšenica će se plaćati suhim zlatom; državni tajnik: Neće biti znatnih poskupljenja

"ZBOG visoke cijene pšenice na svjetskom, pa tako i hrvatskom tržištu, ali i zbog poskupljenja energenata, na jesen će sigurno doći do poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda", najavila je u Novom listu Nada Barišić, predsjednica "Žitozajednice" dodajući kako je sasvim izgledno poskupljenje s obzirom da je cijena otkupne pšenice od 1,20 kuna po kilogramu već premašila dosadašnju cijenu od 1,15 kuna za kilogram.

Poskupljenje opravdavaju smanjenim prinosima u Europi i požarima u Rusiji zbog čega cijene pšenice rapidno rastu na terminalnim tržištima. Na odluku o poskupljenju navelo ih je i najavljeno poskupljenje energenata. Barišić također podsjeća da je zbog lanjske niske otkupne cijene od 0,80 po kilogramu ove godine u Hrvatskoj, kao i svuda u svijetu, zasijano manje pšenice nego prijašnjih godina, a povelik dio uroda upropašten je i poplavama.

Osim toga, pekari tvrde da Hrvatska ima najjeftiniji kruh u Europi. Naime, cijena kilograma pekarskih proizvoda u Hrvatskoj stoji 13, u Sloveniji 19, a u Austriji čak 26 kuna.

"Pšenica će se najesen plaćati suhim zlatom"

Europsku pšenicu uništile su poplave, a suša je progutala petinu žitnih polja u Rusiji. Najesen će se pšenica, kažu stručnjaci, plaćati suhim zlatom.

"Ovisi koliko će poskupjeti, ali uz ove nove cijene pšenice i brašna to poskupljenje ne bi trebalo biti značajno", rekao je Stjepan Mikločić, državni tajnik za poljoprivredu Novoj TV.

Agrokor će, kako je najavljeno, seljacima za kilogram pšenice platiti 1,20 kuna. Kilogram brašna u prosjeku košta pet kuna, a kruha deset. I dok građani upiru prstom na razlike cijena pšenice, brašna i kruha, pekari kažu da na brašno, uz plin, struju, vodu, prijevoz, poreze i plaće radnicima, otpada tek 15 posto troškova od konačne cijene kruha.

   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.