Petir zbog zabrane Caritasove akcije pravobraniteljici prijavila gradonačelnicu Siska

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

ZBOG zabrane provedbe humanitarne akcije Caritasa u sisačkim školama, saborska zastupnica Marijana Petir (NZ) prijavila je pučkoj pravobraniteljici Grad Sisak i gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček "zbog diskriminacije po osnovi vjere i obrazovanja". "Tim postupkom gradskih vlasti Grada Siska krše se vjerska prava i slobode apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i hrvatskim Ustavom i međunarodnim ugovorima između Hrvatske i Svete Stolice“, navela je zastupnica u prijavi.

Podsjetila je kako je "vjeronauk dio školskog sustava i ne sastoji se samo u teorijskom znanju koje vjeroučitelji predaju djeci (...), nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela, osobito ljubavi prema bližnjima".

Iznijela kronologiju

Petir je u prijavi iznijela kronologiju zabrane Caritasove korizmene akcije "Srcem se daje najviše", koju su provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka. Istaknula je i kako u Sisačkoj biskupiji i Gradu Sisku školski vjeronauk pohađa između 75 i 95 posto djece i kako ona, kao i njihovi roditelji, imaju Ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava.

Pučku pravobraniteljicu moli da "što žurnije" poduzme sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitila vjernike i njihova prava zajamčena hrvatskim zakonskim propisima i međunarodnim pravom, te da ju o istom povratno izvijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.