Pilot kanadera: U ovakvim uvjetima piloti nerijetko povraćaju, to je veliki napor

Foto: HRT

Brigadir Krešimir Ražov, zapovjednik 93. krila HRZ-a i protupožarnih namjenskih snaga, govorio je za HRT o požarima u Dalmaciji u čijem gašenju pripomažu kanaderi.

"Naši piloti lete na rubu, recimo to tako, dima, između požara, uvijek si ostavljajući putanju da mogu iskočiti i sigurno obaviti svoju zadaću. Dakle, ako bi ušli u jako gust dim, moglo bi doći do problema s motorima. Naši piloti su vrlo vješti, vidimo ih u blizini dima, na rubu dima, nekad i ulaze, ali to je uvijek između i ostavljajući si putanju da idu na gore", rekao je Ražov. 

"Ako se nastavi ovim tempom, mogla bi biti rekordna sezona"

U prošloj godini ukupno su letjeli oko 250 sati na požarima.

"Ove godine već imamo 350 sati. U prošloj godini u ljetnoj sezoni smo imali oko 200 sati naleta. U zadnja tri dana smo naletjeli upravo toliko sati. To nam dovoljno govori - da ovim tempom, ako se nastavi, da bi to mogla biti rekordna sezona. Međutim, nadamo se da će se u nekim međufazama to sve skupa smiriti i da ćemo nastaviti. Mi smo spremni i u ovakvim uvjetima i u ova zadnja tri dana, gdje smo stvarno rekordno naletjeli. Sve je u zraku i preko 60, jučer je bilo 68 sati naleta u jednom danu", rekao je. 

Istaknuo je koliko je naporno. "U ova zadnja tri dana oni su zapravo po 7 sati u zraku, sve posade. Veliki je to napor i u smislu toplinskog stresa, ali i u smislu dugotrajnog naleta i naleta u požaru. Velike su turbulencije, vertikalno zračno strujanje i tako dugotrajan let u uvjetima turbulencije nerijetko dovodi čak i do povraćanja. Rijetko se to čuje, ali i među posadama nerijetko dođe do toga. Naši piloti su, možemo tako reći, i navikli. Vrlo brzo se oporavljaju i imaju način kako se rehidrirati", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.