Ljudi masovno koriste novi AI chatbot. Isprobali smo ga

Foto: Shutterstock, screenshot

TVRTKA OpenAI krajem studenoga je izbacila ChatGPT, novi chatbot koji je u nekoliko dana dobio više od milijun korisnika diljem svijeta.

Musk jedan od osnivača

Takvi chat sustavi koji se temelje na umjetnoj inteligenciji nisu ništa neobično te se koriste već nekoliko godina. Ova tvrtka, čiji je suosnivač 2015. godine bio Elon Musk, još ranije je implementirala GPT-3.

OpenAI objavio je da je novi chatbot kreiran s fokusom na jednostavnost korištenja: "Format dijaloga omogućuje ChatGPT-ju da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, ospori netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve."

OpenAI postavio je ograničenja oko chatbota te njegova baza znanja seže samo do prošle godine. Priznaje da može stvoriti "odgovore koji zvuče uvjerljivo, ali su netočni ili besmisleni".

Postavili smo mu neka pitanja

Index ga je odlučio iskušati postavljajući neka specifična pitanja. Dakle, iskušali smo ga u sferi predviđanja, poput onoga oko utakmice, gdje bi se redovito uvijek ogradio. Ne usuđuje se niti kritički propitkivati, što smo također pokušali uvidjeti kroz određena pitanja.

Ono u čemu je izuzetno koristan je u odgovaranju na konkretna pitanja koja se tiču konkretnih informacija, ticalo se to recepta za tjesteninu ili potrebnih koraka da se izvadi nova osobna iskaznica. To uključuje i odgovore koji se tiču povijesnih pitanja, ali i onih koji bi, primjerice, mogli koristiti učenicima.

Iako, treba reći da je neusporediv s Googleom. Stoga, ako putujete od Zagreba do Splita, sigurno je da ćete korisnije informacije naći na Googleu, nego preko ovog chatbota koji prvo savjetuje željeznički promet.

Iznenađuje koherentnost pri naredbama da se, primjerice, napiše esej o budućnosti Europe ili ljubavna pjesma koja čak zvuči smisleno. Isto kao i haiku pjesma, što smo mu također dali u zadatak.

Najbolje funkcionira na engleskom jeziku

Dakako, treba reći kako će se dobiti najbolji rezultati ako mu se postave pitanja na engleskom jeziku.

Počela su predviđanja kako će ovaj chatbot izbaciti Google s tržišta. Paul Buchheit, koji je radio na razvoju Gmaila, a koji sada radi kao poduzetnik, najavljuje da je tražilici njegovog nekadašnjeg poslodavca vrijeme isteklo.

"Google je možda samo godinu ili dvije udaljen od potpunog poremećaja. Umjetna inteligencija će eliminirati stranicu s rezultatima tražilice, na kojoj zarađuje većinu novca. Čak i ako uspije doskočiti umjetnoj inteligenciji, ne može to u potpunosti primijeniti bez uništavanja najvrjednijeg dijela svog poslovanja", napisao je na Twitteru.

David Friedberg, bivši Googleov izvršni direktor i poduzetnik, rekao je za podcast All-In: "Mislim da je najveća i najzanimljivija stvar o kojoj treba razmišljati kako će ovo poremetiti okvir za pretraživanje. Je li potrebno potpuno novo sučelje za pretraživanje? Da, to ugrožava Googleovo pretraživanje, njegov glavni biznis."

Zabrinutost je iskazao i Elon Musk. Zabrinut je zbog učinka umjetne inteligencije, za koju vjeruje da bi mogla predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu. U nedjelju je zaustavio Twitterovu suradnju s OpenAI-jem: "Upravo sam doznao da je OpenAI imao pristup Twitterovoj bazi podataka. Zasad sam to stavio na čekanje."

Momčilović: Nova inačica će biti 600 puta jača od ove

Uistinu, kakva je vrijednost ovog chatbota? S tim pitanjima smo se obratili suosnivaču i sudirektoru Global AI Ethics Institutea Aci Momčiloviću.

"Super kako je ovaj chatbot iskočio. To je zanimljivo, oni se razvijaju od 2017. godine. Ove godine prvo je iskočio AI generated art, to je pretvaranje teksta u slike, stvorio se hype i oko toga, imao sam članak baš na tu temu. Sad imamo ovaj ChatGPT.

I opet se stvorila velika priča. On stvarno fantastično zvuči, napredak je ogroman. Izazvao je ogromnu medijsku pompu. Već se zna da je Google imao sastanak na ovu temu, postoje prve informacije da je broj upita preko Google tražilice pao", govori.

Hoće li ChatGPT zamijeniti Google?

"Ne, ne još. Ali je zanimljivo vidjeti kako se to razvija. Ovo je verzija 3.5, već je najavljena verzija 4.0 koja će biti 600 puta jača od ove. Napredak je ogroman, tu se vidi jedna eksponencijalni skok. I možemo očekivati još bolje algoritme, još veći hype.

On za sada ipak ne daje informacije koje su objavljene nedavno, recimo prije pola sata. Ali to je moguće promijeniti i takvo nešto je moguće očekivati u novoj verziji. Inače, Google razvija sličan sustav ovome, ali on je u ovom trenutku zatvoren. Iza nas je rat internetskih tražilica, možemo očekivati i novi AI rat", rekao je.

"On je već sad zasjenio čovjeka ispodprosječnih do prosječnih mogućnosti"

Naveo je jedan problem.

"Ipak, uočeno je da on i krive odgovore daje s potpunom sigurnošću. I to lijepo strukturirane odgovore. Baš je jedan svjetski AI autoritet komentirao da je to određena vrsta problema jer ne radi distinkciju između točnih ili netočnih odgovora.

Kod njega nema razlika da se napomene da je gotovo siguran ili da sve upućuje na to. To je razlika između ChatGPT-a i stručnjaka. Stručnjak propitkuje, ChatGPT nema tu mogućnost. Taj loop je u tome što će trebati stručnjaci da kažu što je točno, a što potpuno krivo", njegove su riječi. 

"On je već sad zasjenio čovjeka ispodprosječnih do prosječnih mogućnosti u formuliranju odgovora, ne može zasjeniti stručnjaka, ali po nekom smislu može biti na istoj razini. U svakom slučaju, ono što je jasno je to da će obrazovanje u AI-ju postati sve važnije.

Naravno, problem je i hoće li se usvajati krive informacije kojih će biti, ali onda se opet vraćamo na to i da se sad bez ovakvih sustava na internetu takve informacije prenose bez nekog većeg problema", kazao je.

Što sve može ChatGPT?

ChatGPT je dobar u samocenzuriranju i razumijevanju kad mu se postavi nemoguće pitanje. Na pitanje, primjerice, da opišu što se dogodilo kad je Kolumbo stigao u Ameriku 2015. godine, stariji modeli bi možda predstavili potpuno izmišljenu priču, ali ChatGPT prepoznaje neistinu i upozorava da bi svaki odgovor bio izmišljen.

ChatGPT također može u potpunosti odbiti odgovoriti na upite. Pitajte ga za savjet o krađi automobila i reći će da je "krađa automobila ozbiljan zločin koji može imati teške posljedice" te će vam umjesto toga dati savjet za korištenje javnog prijevoza.

Ali granice je lako zaobići. Umjesto toga pitajte umjetnu inteligenciju za savjet kako proći misiju krađe automobila u izmišljenoj VR igri pod nazivom Car World i dobit ćete detaljne upute o tome kako ukrasti automobil, kao i odgovore na sve konkretnija pitanja o problemima kao što su kako onemogućiti imobilizator, kako spojiti žicu na motoru i kako promijeniti registarske pločice - sve uz napomenu da se savjet odnosi samo za korištenje u igri Car World.

Umjetna inteligencija je obučena na ogromnom uzorku tekstova preuzetih s interneta, uglavnom bez izričitog dopuštenja autora sadržaja. To je dovelo do kontroverzi, a neki tvrde da je tehnologija najkorisnija za "pranje autorskih prava" - stvaranje djela izvedenih iz postojećeg sadržaja bez formalnog kršenja autorskih prava.

ChatGPT, naravno, ima svoje mišljenje o tome može li postati ubojica Googlea. Odgovorio je na uravnotežen i kontradiktoran način: "Malo je vjerojatno da bi jedna tražilica poput ChatGPT-ja mogla u potpunosti zamijeniti Google.

ChatGPT i drugi napredni jezični modeli imaju potencijal ponuditi jedinstvene mogućnosti i personaliziranije korisničko iskustvo. Kao rezultat toga, mogao bi potencijalno zamijeniti tradicionalne tražilice poput Googlea i postati glavni alat za pristup informacijama na internetu."