Pitali smo Damira Karakaša kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Pixsell/Robert Anic

DAMIR KARAKAŠ rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo i novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar crne kronike Večernjeg lista. Od 2001. živio je u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu, gdje se uzdržavao sviranjem harmonike. U Parizu je na Novoj Sorboni studirao i francuski jezik.

Objavio je knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi" (1999.), roman "Kombetari" (2000.), zbirku priča "Kino Lika" (2001.), roman "Kako sam ušao u Europu" (2004.), zbirku priča "Eskimi" (2007.), roman "Sjajno mjesto za nesreću" (2009.), zbirku priča "Pukovnik Beethoven" (2012.) te roman "Blue Moon" (2014.). Po knjizi "Kino Lika" redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu.

Najnovija djela su mu dva romana - "Sjećanje šume" i "Proslava" u nakladi kuće OceanMore - u kojima Karakaš nevjerojatnim stilom opisuje život u Lici. Knjige su to koje su nedvojbeno među najvažnijima objavljenim u ovom desetljeću. Karakaš je pisac koji je stvorio literarnu Liku koja će ostati zapamćena i nakon njegove smrti.

Za Index je odabrao svojih pet omiljenih knjiga.

Pripovijetke i prozni fragmenti - Franz Kafka

U svakom slučaju treba čitati sve od Kafke, po više puta. Nedavno sam kupio komplet Kafkinih knjiga, ono žuto izdanje, jer sam sve svoje Kafkine knjige svojedobno poklonio prijatelju Milivoju Beaderu kad se ženio. Ovo su Kafkine priče u sjajnom prijevodu Borisa Perića. Kafka je veliki pisac, on ne sliči nikome.

Strah golmana od penala - Peter Handke

Crvenu knjižicu "Strah golmana od penala" nosio sam u džepu kao student, poput nekakve Biblije. On mi je formativno jako bitan pisac, imam sve što je na ovim našim područjima izašlo od njega, jedino sam dramu "Kas preko Bodenskog jezera" poklonio Goranu Ferčecu jer mi je radio kao dramaturg na jednoj drami. U svakom Handkeovom djelu rečenica se strukturira na poseban način.

Ljuljačka daha - Herta Müller

Sjajna knjiga nobelovske Herte Müller, politički roman izvanredne psihološke suptilnosti. Volim sve njezine knjige.

Sotonski tango - Laszlo Krasznahorkai

"Sotonski tango" Lasla Krasznahorkaia pročitao sam ni sam ne znam koliko puta. To je njegov prvi roman, objavljen 1985. godine, kojim je odmah na velika vrata ušao u vrh mađarske književnosti. Naravno, znamo da je kultni Bella Tarr snimio i vrhunski film koji traje sedam i pol sati. Gust, pametno strukturiran roman, kao i u drugim njegovim knjigama prepun dugih, napetih rečenica. 

Velika bilježnica - Agota Kristof

"Velika bilježnica" Agote Kristof u izdanju Feral Tribunea je remek-djelo. Tu se nema što dodati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.