Kako je Plenković lakoćom ušutkao najžešćeg kritičara

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Andrej Plenković je pokazao da zna politiku – brzinski je za novog ministra obrane i dodatno potpredsjednika vlade predložio Ivana Anušića – župana, potpredsjednika HDZ-a, ali i otvorenog kritičara nekih njegovih poteza.

Anušić je najviše rangiran HDZ-ov dužnosnik koji je kritizirao premijera, a već ga se predstavljalo i kao mogućeg nasljednika samog Plenkovića. Znate uostalom kako to s predsjednicima u HDZ-u biva – dok jeste na položaju, tu ste polubožanstvo, kada vas svrgnu, izbrišu vas iz povijesti.

Anušić dobiva mandat od pola godine i ne smije kritizirati Plenkovića

Ukratko, dok je većina očekivala da će iznenada upražnjeno mjesto ministra obrane do skorih izbora preuzeti netko od postojećih nižerangiranih dužnosnika u tom ministarstvu, Plenković se odlučio na sasvim drugačije rješenje, sukladno izreci – prijatelje drži blizu, neprijatelje još bliže.

Ivanu Anušiću je dao ponudu koja se ne može odbiti – Anušić dobiva formalno iznimno visok položaj, a u stvarnosti malo utjecaja. Naime, proračun za 2024. je skoro dovršen, planovi rada ministarstva za narednu godinu su uglavnom donijeti, nema se što bitno mijenjati u samom Ministarstvu obrane, a u proljeće naredne godine su izbori. Ukratko, netko sada imenovan za ministara provest će nekoliko mjeseci kao tehnički ministar – u pola godine ne stignete se nešto puno iskazati ni da ste najbolji na svijetu.

Ivan Anušić za dva dana postaje član vlade, dodatno član Užeg kabineta vlade i time jedan od najbližih suradnika premijera Plenkovića. Na tom mjestu više ne može govoriti kako bi bio puno sretniji da HDZ nije u koaliciji sa SDSS-om jer će postati član vlade upravo zbog glasova SDSS-a.

Ne može se javno buniti protiv smjene člana vlade, kao što se bunio protiv smjene Tramišak, jer će sam sjediti u vladi. Anušić je prošlog mjeseca izjavio da prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić nanosi štetu HDZ-u, no sada takve stvari neće moći govoriti – jer se o kadroviranju u važnim državnim firmama odlučuje upravo u vladi.

Član vlade, a to će Anušić postati za dva dana, ne može kritizirati tijelo u kojemu se nalazi, tako je to svugdje, ne samo u Plenkovićevom kancelarskom modelu. Dakle, Anušić neslaganja mora zadržati za sebe. Za trajanja ove funkcije, do iza narednih izbora, on može samo interno, u stranci, bez novinara i kamera iznositi svoja neslaganja. Javno će morati podržavati sve poteze vlade i svog stranačkog šefa Andreja Plenkovića. Super za Plenkovića.

Plenković rješava nekoliko problema

Plenkoviću imenovanje Anušića pomaže u još par aspekata. Prvo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, dan koji je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odlučio žestoko politizirati. Ivan Anušić je hrvatski branitelj, uključio se u obranu Hrvatske još maloljetan, prošao je brojna ratišta i njegova pojava u Vukovaru će biti nešto sasvim drugačije od pojave nesposobnog Banožića.

Anušić kao hrvatski branitelj, logično, ima dobar rejting kod braniteljske populacije, a to opet pomaže HDZ-u da dio glasova braniteljske populacije ne ode u druge, desnije stranke, konkretno u Domovinski pokret Ivana Penave.

Očekujemo i bolju suradnju s predsjednikom Republike – Anušić neće raditi greške koje je u odnosima s predsjednikom radio Banožić, a predsjednik se neće na isti način odnositi prema hrvatskom ratnom veteranu.

Na kraju, ovime je Plenković riješio i slavonski HDZ, koji se ne može buniti da je otišlo previše njihovih članova – Žalac, Tramišak i sada Banožić. Jak čovjek slavonskog HDZ-a će za dva dana biti na važnom mjestu ministra i potpredsjednika vlade. I to čovjek koji suvereno vlada slavonskim HDZ-om, što je postigao u svega desetak godina.

Anušić je relativno kratko u HDZ-u, u stranku je ušao 2011., prvu značajniju funkciju je dobio 2014. Očigledno je jak na terenu, upravo onome što oporbenim strankama u Hrvatskoj nedostaje.

Plenković pokazuje kako postoji samo interes, nikakvi ideali

Od čovjeka za kojeg se očekivalo da postaje izazivač Plenkoviću, možda i novi šef HDZ-a, Anušić je postao član Plenkovićevog tima, jedan od onih koje će se kriviti za politički neuspjeh ako ga na izborima bude. A eventualni uspjeh će biti naravno – Plenkovićev.

Makijavelistički Plenkovićev osjećaj

Možemo iz toga zaključiti dvije stvari. Prvo, Plenković ima dobar, makijavelistički osjećaj za političko preživljavanje i politički realitet, promijenio je već toliko ministara da mu vlada izgleda kao Triggerova metla. Znate onu scenu iz Mućki u kojoj se Trigger, Brzi, hvali medaljom koju je dobio od lokalne zajednice jer kao čistač već 20 godina koristi istu metlu - kojoj je glavu mijenjao 17 puta, a dršku samo 14. No, i dalje su tu. HDZ unatoč svim smjenama i potresima suvereno vlada ovom zemljom.

Drugo, HDZ je stranka interesa. Ne postoji tamo nikakva ideologija. Postoje samo interesi, razmimoilaženje radi interesa, ali i onda izjave bratske ljubavi – upravo radi interesa.

Zanimljivo je primijetiti – bez SDSS-a Anušić ne bi postao ministar.

Ne možemo ne primijetiti, već smo spomenuli, odnose Anušića prema SDSS-u. U svibnju 2021. izjavio je: "Sretniji bih bio da nismo s takvim SDSS-om.“

Podsjetimo, nakon što je skupina mladića u Borovu uzvikivala uvredljive poruke, među kojima i "ubij Srbina", Anušić je poručio: "Taj događaj je za osudu, to treba nedvosmisleno reći, to treba najstrože sankcionirati. Naravno da je to širenje govora mržnje, policija će odrediti. Moramo vratiti malo film unazad i poslušati izjave nekih čelnika SDSS-a, poput Pupovca, Jeckov, Kolara, kako tumače i kako se lako može zaključiti kroz niz izjava kako perfidno dolijevaju ulje na vatru. Čovjek toliko dugo vodi SDSS, rok trajanja mu je davno istekao, a svojom retorikom provocira ovakve stvari."

Ako Anušić u četvrtak postane ministar – za to će mu trebati glasovi cijele vladajuće koalicije, pa time i glasovi Pupovčevog SDSS-a. Upravo "takvog SDSS-a“ kojeg je prije dvije godine optuživao za političko provociranje. Anušiću će trebati upravo "takav SDSS“ za magičnih 76 ruku u saboru. A SDSS će mu te glasove nesumnjivo pružiti.

Ideali su jedno, ali vlast je drugo, a i sreća je, čini se, u hrvatskoj politici relativan pojam.