Plenković o požarima, napadu na Mamića i porezu na nekretnine

Foto: FaH

PREMIJER Plenković danas je na Pravnom fakultetu u Zagrebu sudjelovao na 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA), a nakon toga je medijima prokomentirao požare u Dalmaciji, ali i druga politički aktualna pitanja.

"Vlada je angažirana sto posto"

Premijer je najprije zahvalio svima koji sudjeluju u gašenju požara te je rekao kako je vlada odmah reagirala tako što su ministri Butković, Božinović i Krstičević otišli na teren.

"Dao sam nalog ministru Božinoviću da se istraže uzroci požara, jer postoje indicije da je dio požara podmetnut", rekao je premijer i dodao kako je vlada angažirana sto posto, iako on nije bio prisutan na terenu.

"Vlada je angažirana sto posto, na terenu su bila i tri ministra, ako su bila tri ministra znači da je i vlada bila tamo", rekao je Plenković i dodao kako će do sljedeće sezone učiniti sve da se poradi na prevenciji požara. "Ovakva sezona koju nismo imali 30-ak godina pravi je trenutak da se to napravi. Svi koji su u bilo kojem segmentu nadležni morat će se očitovati", rekao je premijer upitan imaju li u požarima dio odgovornosti i Hrvatske šume.

Komentirao napad na Mamića i porez na nekretnine


Premijer je prokomentirao i napad na Zdravka Mamića rekavši kako ga osuđuje.

"Osuđujem napad, naravno, kao što bih osudio napad na bilo koga tko bi se našao u takvoj situaciji", poručio je premijer, a potom je prokomentirao i porez na nekretnine.

"Porez je odgođen. Potrebno je dodatno informirati javnost i održati nekoliko rasprava o porezu i njegovim implikacijama te eventualnim promjenama u odnosu na ono što građanki trenutno plaćaju. Kada se sve to dobro objasni, tada ćemo razmišljati o daljnjim koracima", rekao je premijer.

Što se tiče osoba koje su već dobile formulare za porez na nekretnine, premijer je dodao kako je evidencija nekretnina nešto što treba napraviti u svakom slučaju.

"Nećemo imati štete ako se ažuriraju podaci", rekao je.

Sastanak s Cerarom

Upitan od strane novinara je li dogovorio sastanak sa slovenskim premijerom Cerarom, rekao je kako sastanak još nije dogovoren, ali kao su on i Cerar u kontaktu.

"Naši sutra igraju košarku u Ljubljani, Miro me pozvao ali ne mogu doći jer moram biti na važnom sastanku. Doći će do posjeta u Zagrebu kada stručne službe sve dogovore. Ja ću danas biti u Poreču, Umagu i Savudriji gdje ću razgovarati s našim ribarima", rekao je premijer.

O ploči u Jasenovcu

Novinari su premijera upitali i o ploči u Jasenovcu, koja još uvijek stoji.

"Radimo na tome, čekamo odgovor Ministarstva uprave", rekao je premijer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.