Pobuna u Salonitu: Radnik se žicom vezao za ogradu, azbestnim cijevima blokirali ulaz

RADNICI Salonita jutros su ponovno krenuli u akciju kojom žele pokazati splitskom Trgovačkom sudu da je tvrtki Adriaticblizna nezakonito dao posao sanacije kruga tvornice, jer nema dozvolu za rad s azbestom.

U današnjoj akciji se jedan od radnika žicom zavezao za ulazna vrata, da bi potom i s nekoliko azbestnih cijevi teških više od dvije i pol tone blokirali oba ulaza u tvornicu. Prosvjed su ponovno vodili predsjednik HUS-a Ozren Matijašević i povjerenik za Dalmaciju Jozo Marić.

Ponižavajući prijedlog Vlade

Nakon vezivanja za vrata i blokiranja ulaza sindikalisti najavljuju i radikalnije akcije. Nije im jasno zašto Fondu za zaštitu okoliša nije dodijeljena organizacija sanacije i čišćenja kruga tvornice. Najavili su da će ulaze deblokirati tek kada se Adriaticblizni oduzme posao. Uz borbu za zakonitost rada u krugu tvornice, radnici Salonita vode i onu oko visine odštete.

Prošlog tjedna je sindikat od Vlade tražio da ona bude 50 tisuća eura po svakom radniku, na što Vlada nije pristala, već je svakom radniku ponudila isplatu od 30 do 60 tisuća kuna. Takvu ponudu su predstavnici sindikata nazvali ponižavajućom za radnike. Isplaćeno bi trebalo biti 169 radnika koji su u tvornici u Vranjicu bili zaposleni 1. siječnja 2006. godine, kada je objavljen popis otrovnih tvari. Predstavnici sindikata su podnijeli kaznene prijave protiv splitskog Trgovačkog suda zbog odluke da se sanacija dodijeli tvrtki Adriaticblizni. Uz to traže i da se hitno provede nadzor sanacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.