Podnesene kaznene prijave zbog veličanja Ratka Mladića u Nacionalnom parku Sutjeska

Foto: EPA

ZA VRIJEME trajanja omladinskog kampa krajem svibnja ekipa Mediacentra Sarajevo svjedočila je neprimjerenom javnom veličanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u jednom od hotela koji je dio Nacionalnog parka Sutjeska u selu Tjentište u BiH. Zato su podnijeli kaznene prijave.

"Nepoznata osoba je za vrijeme ručka uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS) koja glasi: 'Da srpskom vojskom komanduje … da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale'", priopćili su iz Mediacentra, neprofitne organizacije koja podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.

"Uprava hotela nije učinila ništa da zaustavi osobu"

Mediacentar podsjeća da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove prošle godine donio drugostupanjsku presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Iz Mediacentra kažu da je posebno uznemirujuća činjenica što uprava hotela ni u jednom trenutku dok je trajao incident nije učinila ništa da osobu zaustavi ili da sudionike upozori zbog ponašanja.

"S tim u vezi želimo obavijestiti javnost da smo u skladu s kaznenim zakonima u BiH uputili kaznene prijave Tužiteljstvu BiH i Okružnom javnom tužiteljstvu u Trebinju uz priložene dokaze o navedenom događaju", priopćili su iz Mediacentra.

Dodaju da su Tužiteljstvu BiH uputili prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145 a Kaznenog zakona BiH. Kažu da su Okružnom javnom tužiteljstvu u Trebinju uputili prijavu o izvršenom kaznenom djelu javnog izazivanja i poticanja nasilja i mržnje iz članka 359. Kaznenog zakona Republike Srpske.

"Veličanje ratnih zločinaca, kao i odobravanje, negiranje, umanjivanje i opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti je nedopustivo. Za ovaj i svaki sličan incident mora se utvrditi odgovornost, a počiniteljima izreći zakonima predviđene kazne", poručili su iz Mediacentra.