Pogledajte što je ostalo od mjesta gdje je ubijen šef ISIS-a

Screenshot: Ruptly

AMERIČKI predsjednik Donald Trump priopćio je u nedjelju da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi mrtav nakon operacije koju su provele Sjedinjene Američke Države.

Al-Bagdadi se ubio tijekom američke operacije aktiviranjem samoubilačkog pojasa s eksplozivom, rekao je Trump u svom obraćanju naciji koje je prenosila televizija iz Bijele kuće. Testovi DNK-a provedeni po završetku operacije na licu mjesta potvrdili su njegov identitet, istaknuo je američki predsjednik.

Bagdadi je bio dobro čuvan, a pokušao je pobjeći. Prije nego što se ubio, njegovi ljudi pružili su otpor.

"Došao je do kraja tunela dok su ga lovili naši psi. Aktivirao je svoj pojas s eksplozivom i ubio sebe i troje djece. U eksploziji mu je raskomadano tijelo i tunel se urušio na njega", ispričao je Trump detalje akcije.

Objavljena snimka s mjesta napada

Tajna operacija započela je oko 17 sati u subotu navečer s preletom osam helikoptera u kojima su se nalazili timovi elitnih američkih trupa iznad "vrlo, vrlo opasnog teritorija" prema finalnom odredištu, rekao je Trump. U misiju su također bili uključeni brojni drugi američki zrakoplovi i brodovi, od kojih su neki bili na raznim lokacijama unutar Iraka.

Tijekom leta na helikoptere su pucali lokalni militanti, no vojne trupe uzvratile su vatru i tako otklonile prijetnju.

Nakon što su stigle na odredište, trupe su probile obrambeni zid kako bi izbjegle mine i druge zamke na okolnom području. Tada su se suočile s borcima ISIS-a i ubile "velik broj" terorista, a da pritom nije bilo žrtava, prema Trumpu, s njihove strane.

Kamere su jučer zabilježile mjesto gdje su trajale borbe. Sve je puno ruševina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.