Pokolj u Parizu dokazao: IS privlači sve mlađe sljedbenike propagandom idealnom za tinejdžere

Screenshot: YouTube

SVJEDOCI pokolja u Francuskoj tvrde kako su napadači koji su pucali po nevinim ljudima bili tek tinejdžeri. Upravo to sugerira činjenicu da su regruterske tehnike ISIS-a itekako učinkovite, piše Guardian.

Detalj koji posebno zgrađa u cijeloj pariškoj tragediji jest svjedočanstvo očevidaca nasilja koji tvrde da je nekoliko napadača bilo iznimno mlado, neki od njih tek 18 ili 15 godina. Slike tinejdžera koji vitlaju oružjem i ubijaju čovjeka za čovjekom šokantne su.

Dosad, jedini napadač koji je idenfiticiran ima 29 godina, i nije sasvim jasno jesu li opisi ostalih terorista zaista ispravni. No, činjenica je da su se mnogi složili da su napadači bili veoma mladi te da su podložni ispiranju mozga od strane ISIS-a, koji im prikazuje nekakav "gangsta-jihadi" stil života kako bi ih privukli.

Trend u napadima posljednjih se godina promijenio. Prije su stranci izvodili terorističke napade, no u posljednje vrijeme za njih su uglavnom odgovorni "domaći ekstremisti". I dalje nije poznato otkud dolaze svi napadači u Parizu, no to je vrlo bitno znati kako bi se predvidjele daljnje prijetnje po sigurnost.

Privlače ih dobro smišljenom propagandom

Drugi je trend sve više mladih u militantnim redovima. Prije desetak godina prisutnost školarca u ekstremističkoj mreži bila je izvanredna stvar. Mnogi su se zgražali nad činjenicom da je u napadu na Londom 2005. sudjelovao i 19-godišnjak. Otad je broj tinejdžerskih džihadista porastao.

ISIS-ove propagandne snimke u kojima privlače mlade u svoje redove obično su kratki klipovi koji podsjećaju na križanca između video igre i trailera akcijskog filma. Propaganda obećaju i oružje, uzbuđenje i zajedništvo. Pričaju i o seksualnim prilikama, bilo kroz brak bilo kroz silovanje.

Vrlo brzo postaju spremni na ubijanje i nasilje. Ono što nitko još sa sigurnošću ne zna, a vrlo je zabrinjavajuće, jest broj mladih Europljana koji su otputovali u Siriju ili Irak, a koji će se vratiti naoružani kako bi ubili. Kako god bilo, daljnje informacije o napadačima koje će stizati pomoći će dati odgovor na to pitanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.