Politikantstvo vlada Washingtonom: Boehner Obamin govor uskladio s otvaranjem NFL sezone

AMERIČKI predsjednik Barack Obama želio je sljedeće srijede pred Kongresom iznijeti svoj dugoiščekivani plan o stvaranju novih radnih mjesta i pokretanju ekonomiju, ali je na zamolbu vođe republikanaca Johna Boehnera svoj govor odgodio za jedan dan.

Boehner preveslao Obamu

Iako je Boehner sugeriranje odgode opravdao logističkim zavrzlamama parlamentarne procedure, navodeći kako je za taj dan već zakazano jedno glasovanje i kako je potrebna trosatna sigurnosna provjera, očito je da Boehner nije želio da se Obamin govor, koji će na televiziji biti emitiran uživo, podudara s terminom debate republikanskih predsjedničkih kandidata. Uostalom, još ranije su republikanci tvrdili da je termin izlaganja plana, koji je Bijela kuća "slučajno" odabrala, evidentan politički potez kojim se trebalo zasjeniti njihovu debatu.

Obama je bez većeg negodovanja prihvatio Boehnerovu zamolbu, vjerojatno nesvjestan da će se novi termin njegovog obraćanja poklapati s još iščekivanijom utakmicom otvaranja NFL sezone između Green Bay Packersa i New Orleans Saintsa, što bi pak moglo umanjiti fokus javnosti na njegov "spasiteljski" plan.

Politikantstvom protiv politike

Nezaposlenost, koja je u SAD-u još uvijek iznad za njih nezamislivih devet posto, će biti jedna od tema koje će dominirati predsjedničkim kampanjama sljedeće godine. "Moja je namjera da vam izložim niz nepristranih prijedloga koje Kongres može odmah izglasati i početi provoditi kako bi osnažili američku ekonomiju. Moramo ostaviti političke razmirice sa strane i početi donositi odluke na temelju toga što je najbolje za zemlju, a ne na temelju toga što je najbolje za stranku. Najvažnije je da otvorimo nova radna mjesta", napisao je Obama u pismu stranačkim vođama u Kongresu. Predstavnik demokratske većine u Senatu Harry Reid odgovorio je da je Obama u Kongres dobrodošao svakog dana, dok je predstavnik republikanske većine u Zastupničkom domu Boehner, kao što je već rečeno, odgovorio upitom za promjenom termina obraćanja.

Unatoč Obaminim apelom da se stranački pragmatizam ostavi sa strane, očito je kako Washingtonom i dalje dominira isključivo klasično politikantstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.