Porazne gospodarske statistike u SAD-u: "Čeka nas još najmanje 12 teških mjeseci"

PRVI put u zadnjih 11 mjeseci u SAD-u se nije povećao broj zaposlenih! Američko gospodarstvo u kolovozu ove godine nije pokazalo apsolutno nikakve znakove oporavka, što je odmah raspirilo strahove od nove recesije.

U srpnju je, podsjećamo, na američkom tržištu rada otvoreno 85.000 novih radnih mjesta, te je stopa nezaposlenosti pala na 9,1 posto, gdje stoji i danas. Prognoze tržišnih analitičara govorile su o 60.000 novih radnih mjesta koja su se trebala otvoriti u kolovozu, ali stvarne brojke došle su kao hladan tuš.

Firme zbog straha od recesije ne zapošljavaju nove ljude

Kako prenosi New York Times, prošlog mjeseca nisu rasle ni plaće američkih radnika. Svi gospodarski pokazatelji koje na mjesečnoj bazi objavljuje Ministarstvo rada ukazuju na stagnaciju. Negativni učinci ovog izvješća odmah su se osjetili i na Wall Streetu, gdje su burzovni indeksi pali za više od dva posto.

Ekonomisti kao glavnu prepreku smanjenju stope nezaposlenosti ističu nisku potrošnju i opću ekonomsku nesigurnost, odnosno strah od nove recesije. "Firme koje posluju relativno dobro i koje nisu prisiljene otpuštati radnike suzdržavaju se od zapošljavanja dok im ne postane jasnije u kojem smjeru ide gospodarstvo", izjavila je Ellen Zenter, ekonomistica za Nomura Securities.

"Čeka nas još najmanje 12 teških mjeseci"

Opasnost od recesije s dvostrukim dnom i dalje je relativno niska, ali firme zbog opće nesigurnosti nisu spremne riskirati s novim zapošljavanjima. Gospodarsku situaciju dodatno oštećuju politička prepucavanja u Washingtonu, koja spadaju među glavne razloge negativnih rezultata na burzama.

"Čeka nas još najmanje 12 teških mjeseci. Znam da to ne pomaže političarima koji su zabrinuti zbog izbora, ali to je činjenica koju će morati prihvatiti", tvrdi Steven Ricchiuto, ekonomist za Mizuho Securities USA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.