Porezna dijeli 80.000 eura. Traže od građana da šalju račune nakon svake kupovine

Foto: Hina

POČELA je nova sezona nagradne igre Bez računa se ne računa. Radi se o igri u kojoj Ministarstvo financija poziva građane da prijavljuju trgovce i lokale koji im nisu izdali valjani račun, a zauzvrat mogu dobiti novčane nagrade.

Ovogodišnja nagradna igra trajat će u šest krugova do kraja godine, a ukupan nagradni fond iznosi 80 tisuća eura, objavljeno je na konferenciji za medije. Nagradnu igru su predstavili potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac te ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, a, kako je istaknuto, svrha natjecanja je "podizanje svijesti i edukacija građana, posebno mladih, o obvezi izdavanja i primanja računa za kupljene robe i primljene usluge, kao i promoviranje elektroničkih usluga Porezne uprave".

Natjecanje se provodi isključivo putem mobilne aplikacije mPorezna, pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni njezini korisnici, a u natjecanju se sudjeluje prijavom računa kroz tu aplikaciju, pri čemu se za jedan prijavljen račun ostvaruje jedan bod. Građani će moći prijaviti i neispravne račune te također ostvariti po jedan bod.

 

Fiskalna disciplina na dobroj razini

Ministar Primorac je ocijenio da je fiskalna disciplina u Hrvatskoj, u smislu efikasnosti naplate poreza, na dobroj razini, no promotrit će se kakve će učinke na naplatu poreznih prihoda imati i ovo nagradno natjecanje. "Cilj je, uz povećanje fiskalne discipline, tražiti i prostor za eventualna porezna rasterećenja u budućnosti", izjavio je.

Napomenuo je da, ako neki poduzetnik naplaćuje PDV od krajnjeg potrošača, a takav se račun ne fiskalizira, to znači da poduzetnik taj PDV zadržava za sebe. "Između ostalog, igra se i pokreće jer su u Ministarstvu često suočeni s nezadovoljstvom pojedinih građana koji su utvrdili da računi koje su dobili nisu fiskalizirani", kazao je Primorac.

Na konferenciji za medije je istaknuto i da je od početka fiskalizacije do danas ukupno izdano 26.5 milijardi fiskaliziranih računa, a lanjski 14. kolovoza je dan s najviše izdanih računa, 10.43 milijuna. Ravnatelj Porezne uprave Kutleša je kazao da je od početka godine prisutan trend rasta broja izdanih računa i njihove vrijednosti, bez obzira, kaže, što su neki najavljivali da će zbog neradnih nedjelja ti brojevi pasti. 

Hrvatska ima jedne od najviših poreza u Europi, a porezna presija sve jače steže poduzetnike, ljude koji pune proračun i hrane sve brojniji javni i državni sektor. Kod argumentiranja potrebe plaćanja poreza tako se često u prvi red stavljaju zdravstvo i školstvo. No prava istina je da se od silnih poreza financira sve veći i glomazniji javni i državni sektor, koji raste usprkos smanjenju broja stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.