Ovo je bio zadnji sultan Osmanskog carstva. Umro je na današnji dan, daleko od Turske

Sultan Mehmed VI. rodio se 1861. godine u Konstantinopolu i živio je pravi život pripadnika osmanske dinastije. Postao je sultan Osmanskog Carstva 1918. u turbulentnom razdoblju Prvog svjetskog rata. Za razliku od svojih brojnih prethodnika, nije imao puno moći, a njegova pozicija je ukinuta 1922. godine čime je i formalno prestalo postojati Osmansko Carstvo. Umro je u Italiji 1926. godine.

Osmanski sultani držali su apsolutnu moć u državi zadnjih 600 godina, no u Mehmedovo vrijeme stvari su potpuno drukčije. Osmansko Carstvo postalo je relikt prošlosti, a mnogi narodi koji su se našli unutar njegovih granica htjeli su samostalnu državu. Nekadašnje carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta u vrijeme Mehmeda VI. nije više držalo niti cijelu Anatoliju.

Osmanlije su u Prvom svjetsko ratu ratovali protiv Britanaca i Francuza u Mediteranu, Grčke i Rusije na svojim istočnim i zapadnim granicama, a na jugu ih je snašla pobuda Arapa koju su financirali također Britanci.

Mehmedov brat, koji se isto zvao Mehmed, doduše V., nije mogao puno učiniti po pitanju osmanskog uplitanja u Prvi svjetski rat. Bio je star i nemoćan, a njegova pozicija već je tada postala de facto ceremonijalna. Mehmed VI. nasljeđuje ga pri samom kraju rata i za njegovo vrijeme oformit će se delegacija koja će potpisati sramotni mir u Sevresu. Prema tom dokumentu, ostatak osmanske države podijelit će Britanci, Francuzi, Grci, Talijani i Arapi. Jedino što će Turcima ostati je središnja Anatolija.

Takav mir odbili su pojedinci u državi u kojima je već duže vrijeme gorila želja da se nešto promijeni. Nacionalisti predvođeni Mustafom Kemalom okupljaju svoje snage i kreću u vojni pohod. Turski rat za neovisnošću završio je uspostavljanjem novih granica Turske koje vidimo i danas.

Mustafa Kemal postaje prvim predsjednikom nove države. Čovjek kojeg će poslije proglasiti „ocem Turaka“ smatra da se moderna Turska treba distancirati od svih simbola Osmanskog Carstva. Zato će ukinut sultanat, a Mehmedu VI. oduzeti kraljevsku titulu. On tada bježi u London, postavši tako zadnji sultan Osmanskog Carstva. Posljednje godine života provest će u Europi. Umro je na današnji datum 1926.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.