Pošta naplaćuje za svaki mali paket iz Kine: "Masku platio 6, pošta uzela još 18 kn"

Foto: Andrea Topić

NAKON što nam je Hrvatska pošta naplatila 38 kuna za "kontrolni pregled" dva paketa čija ukupna vrijednost ne prelazi deset kuna, sad nam je ta državna tvrtka ispostavila novi sumanuti račun.

Morali smo platiti 20 kuna i 66 lipa za paketić plaćen približno osam kuna, a koji čekamo mjesecima. 

>> Ovo smo naručili iz Kine. Cijena je 10 kuna, a država je uzela 38.25 kuna

Paketiće koje čekamo mjesecima sad nema smisla preuzimati

Naručili smo boje za označavanje tkanine pri krojenju. Platili smo ih 1.38 dolara. To znači da je vrijednost "kontrole paketa", bez koje ne znamo što bismo, opet premašila vrijednost kupljenog.

Teško da ćemo više preuzimati pakete koje nam HP dostavi jer zaista nema smisla za svaku sitnicu davati dvostruko do četverostruko veće iznose za "kontroliranje paketa".

Ne vrijedi ovo samo za Kinu, već za sve treće zemlje, pa i za pošiljke iz Velike Britanije

Da nigdje nismo pogriješili, vidimo s računa. Na njemu jasno piše: 

"Kontrolni pregled vrijednosti do 150 EUR H7" koštao nas je 18 kuna i 50 lipa, a obračunat nam je i PDV, 25 posto na osnovicu 14.80 kuna (ne znamo zašto je baš ovoliki iznos osnovice) iznosi 3.70 kuna. Tako smo došli do cifre od 20 kuna i 66 lipa. 

Važno je znati da se ovo ne odnosi samo na robu iz Kine, već na sve zemlje koje nisu članice EU, pa će se namet primjenjivati i na, primjerice, pošiljke iz Velike Britanije. 

Vaši primjeri: "Masku za mobitel platio šest kuna, pošti još 18..."

Javili ste nam se i s vašim primjerima. Izdvojili smo najzanimljivije. 

"Masku za mobitel platija 6 kuna, a pošti još 18 kuna, tako nešto."

"Meni nisu naplatili kontrolni pregled, ali mi je poštar ostavio ceduljicu iako sam bio doma i onda su mi u pošti naplatili ležarinu."

"Nijemci ne naplaćuju kontrolne preglede, a nisu ni dodatno dostavu do sada naplaćivali. To samo HP izmišlja."

"Ne dajmo novce parazitima"

"Robu preko AliExpressa sam naručio 2.7.2021 i odmah platio 25% poreza AliExpressu koji ima obvezu prikupljati porez za EU. HP je naplatio svoj pregled i PDV prema slobodnoj procjeni vrijednosti robe - procijenili su da vrijedi manje. Na kraju su ukupno davanja na robu proizvedenu u Kini iznosila nešto preko 45%, a to je dobit naše administracije koju Kinezi kroz proizvodnju mogu samo sanjati. Ja sam poruku shvatio - ne daj novce parazitima i ne naručuj iz Kine - naruči iz Mađarske."

"Osim što naplaćuje "kontrolni pregled", pošta naplaćuje i PDV koji ne bi smjela naplaćivati (već je plaćen prodavaču, koji je prijavljen u IOSS). I koja je onda svrha tog pregleda, osim da se uzme 18.50 kuna, ako se pregledom nije utvrdilo da je pošiljka već oporezivana?"

"Nitko u EU ne naplaćuje ništa, samo naši HP kokošari"

"Sve krivo, HP krši EU direktivu i svjetsku poštansku konvenciju. Isto kao što je prije bilo sa 4.5 kuna. Nitko u EU ne naplaćuje ništa... samo naši HP kokošari."

"Meni su na 1.00 kuna vrijednosti htjeli uzet 900 kuna poreza, skoro 90% poreza, iako sam online platio taksu od 50 USD koju su tražili, znači htjeli su dva puta naplatiti porez. Imam svu potrebnu dokumentaciju."