Posvojili curicu iz Ukrajine, sad tvrde: "Nema 6 nego 22 godine, želi nas ubiti"

Foto: Tippecanoe County Jail, Tippecanoe County Sheriff's Office

ŽENA iz američke savezne države Indiane optužena da je napustila svoju posvojenu šestogodišnju kćer koja je rođena sa sindromom patuljastog rasta, na sudu se brani tvrdnjom da njena kći uopće nije bila djevojčica, već 22-godišnjakinja koja je glumila da je dijete. 

Kristine Barnett (45) i njen bivši muž Michael Barnett (43) optuženi su da su ostavili svoju posvojenu kćer Nataliju Grace, inače rođenu u Ukrajini, u stanu u Lafayetteu u Indiani prije nego što su se mjesec dana kasnije odselili u Kanadu, javlja Daily Mail

Policija tvrdi da je djevojčica, visoka manje od metra i s problemima pri hodanju, tri godine bila prepuštena samoj sebi nakon napuštanja od ljudi koji su je posvojili. 

Argumenti Barnettovih 

Kristine, međutim, tvrdi da Natalia nema devet godina, kako stoji u dokumentima, već 22. 

Barnett tvrdi da su prave žrtve ona i njezina obitelj koju je godinama terorizirao nepoznati uljez prijeteći da će ih ubiti dok budu spavali, gurajući ih na električnu ogradu i ulijevajući im izbjeljivač u kavu. 

"Govorila bi da nas želi ubiti, zamotati u deku i zakopati u dvorištu", izjavila je Barnett za Daily Mail. 

"Mediji govore o nama kao zlostavljačima djeteta, no ona uopće nije dijete. Natalia je žena koja je imala mjesečnice i zube odrasle osobe, a liječnici su potvrdili da je bolovala od psihičkog poremećaja karakterističnog za odrasle osobe", dodala je.

Prije nego što su bili optuženi za zanemarivanje svoje kćeri, bračni par Barnett bio je istican kao primjer dobrih roditelja, čiji je se autistični sin u dobi od 15 godina upisao na prestižni institut za fiziku. 

Pozadina posvajanja

Priča o posvajanju Natalije Grace obrađena je u epizodi emisije CBS 60 Minutes iz 2012.

U intervjuu za Daily Mail Barnett je objasnila da se prema Nataliji Grace odnosila kao da je njeno biološko dijete i da ni najmanje nije dvojila prilikom posvajanja djevojčice s poremećajem u rastu kostiju. 

Barnettovi su Nataliju Grace pronašli 2010. u centru za posvajanje na Floridi, pri čemu su o njoj dobili vrlo malo informacija: da je rođena u Ukrajini i da ju je iz neobjavljenih razloga napustila obitelj koja ju je ranije posvojila. 

"Iz suosjećanja nismo htjeli tražiti detalje. Natalia se doimala vrlo nervoznom i odmah smo primijetili da ne može hodati, što nije bilo navedeno u njenim dokumentima."

U idućih nekoliko dana obitelj je posvojenoj djevojčici pružala mnogo pažnje, vodila je u zabavni park i kupovala joj sladoled i slatkiše.

Prvi veliki šok obitelj je doživjela kada ju je prvi put odvela na plažu i uočila da djevojčica, za koju su mislili da je nepokretna, itekako može hodati. 

Drugi šok Barnett je iskusila kada je svoju posvojenu kćer prvi put vidjela golu i uočila na njoj stidne dlake. 

Dodatni razlog za sumnju bilo je Natalijino ponašanje: nije se htjela igrati igračkama, družila se s tinejdžericama i koristila je vokabular neprimjeren za djevojčicu od šest godina, a također nije razumjela ukrajinski. 

Nakon otkrića krvave odjeće koja je upućivala na to da Natalia ima mjesečnicu, Barnett je od obiteljskog liječnika zatražila da utvrdi njenu stvarnu biološku dob. 

Rezultati su pokazali da ima najmanje 14 godina, nakon čega se njeno ponašanje još više pogoršalo, što se očitovalo u udaranju dječaka, razmazivanju tjelesnih izlučevina po zidovima i prijetnjama smrću. 

Upućivanje na psihijatrijsko liječenje 

Nakon što ju je Natalia pokušala gurnuti na električnu žicu 2012., Barnett ju je poslala na psihijatrijsko liječenje. Tijekom jedne od terapija Natalia je prvi put priznala da je puno starija nego što se mislilo. 

Jedan psihijatar naveo je da mu je Natalia priznala da ima 18 godina, a liječničko osoblje iz bolnice Larue Carter u Indianapolisu izjavilo je da im je opisala kako je pokušala ubiti članove svoje obitelji. 

Najbitnijom se pak pokazala izjava obiteljskog liječnika Barnettovih Andrewa McLarena koji je istaknuo da je Natalia napravila karijeru glumeći dijete i da je prevarila njega kao i obitelj koja ju je posvojila. 

Pravni aspekti slučaja 

2012. je slučaj prvi put došao na policiju, pri čemu je detektiv iz policijske uprave u Westfield Cityju poslao upite CIA-i i FBI-u sumnjajući da je došlo do prijave pogrešne dobi kada je Natalia napuštala Ukrajinu. 

Barnettovi su se nakon toga obratili višem sudu u Indianapolisu kako bi ispravili netočne podatke o Natalijinoj dobi i omogućili joj psihijatrijsko liječenje prilagođeno odrasloj osobi. 

Sud je udovoljio njihovim zahtjevima i prepravio Natalijin datum rođenja na 4. rujna 1989., što znači da ju je država Indiana tretirala kao odraslu osobu. 

Unatoč tome, Barnettovi nisu odmah napustili Nataliju te su joj unajmili stan i priuštili joj određene beneficije kada je puštena s liječenja. 

Kristine tvrdi da su ona i njen muž imali namjeru Nataliji priuštiti obrazovanje i upis na fakultet. 

"Bila sam optimistična jer je Natalia imala planove što želi raditi u životu", rekla je. 

Nakon što se obitelj 2013. preselila u Kanadu kako bi njihov sin Jacob mogao pohađati institut za fiziku u Waterloou u Ontariju, Natalia je nestala i prestala uzvraćati pozive iz svog unajmljenog stana. 

Kristine je tad posumnjala da je Natalia prestala trošiti lijekove i ponovno počela glumiti djevojčicu. "Našla sam ružičastu haljinicu i mali ružičasti bicikl u blizini njenog stana", rekla je.

"Nisam je napustila. Otišla sam u Kanadu kako bih svom sinu omogućila daljnje obrazovanje", dodala je. 

Verzija događaja po riječima lokalne policije 

Ured šerifa okruga Tippecanoe, međutim, ima posve drugačiju priču. 

Tako je, po njihovoj verziji događaja, Natalia 2010. bila podvrgnuta testiranju kostiju koje utvrdilo da ima osam godina, a testiranje dvije godine nakon toga utvrdilo je da ima 11 godina. 

U pisanoj izjavi stoji da se Natalia obratila policiji 2014. kada su je roditelji napustili, a policija ju je smatrala pouzdanim izvorom informacija.

Ono za što nema objašnjenja je zašto su istražitelji čekali pet godina kako bi optužili Michaela Barnetta, koji se od Kristine razveo 2014., ponovno oženio i vratio u Indianu. 

U dokumentu se navodi da je Michael znao da je Natalia maloljetno dijete i da ju je Kristine nagovorila da drugima laže kako ima 22 godine. 

Barnettovi ustraju na svojoj nevinosti 

Michaelov odvjetnik Terrance Kinnard, međutim, tvrdi da Michael nikad tako nešto nije priznao: "Policija ga je ispitivala tri sata i njegove su izjave izvađene iz konteksta. Moj klijent ne zna zašto je protiv njega i njegove bivše supruge podignuta optužnica, pogotovo uzimajući u obzir selektivan način primjene medicinskih dokumenata."

Trenutno nitko ne zna gdje se Natalia nalazi i unatoč mogućnosti da ima 30 godina, njeni sudski dokumenti ostaju zapečaćeni zbog povjerljivosti procesa posvajanja.

U međuvremenu, bračni par Antwon i Cynthia Mans podnio je 2016. zahtjev za skrbništvo nad Natalijom, što bi bio dokaz da je maloljetnica i čime bi se u službene registre vratio njen izvorni datum rođenja. 

Barnettovi su na to uložili žalbu tvrdeći da je Natalia odrasla osoba, u čemu su imali i podršku svjedoka. 

Bračni par Mans u konačnici je povukao svoj zahtjev za skrbništvo. 

"Cijelo vrijeme sam surađivala s policijom i nijednom nisam lagala. Država Indiana me optužuje za zločin protiv djeteta za koje je ista ta država u više navrata ustvrdila da je odrasla osoba. Ovo je od početka bila misija ljubavi. No kad dovedete dijete u svoj dom, očekujete da je ono dijete. Ne mogu shvatiti zašto smo ja i Michael optuženi", rekla je Kristine u suzama. 

     

       

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.