Požežanin pojeo otrovnu biljku koja sliči jestivoj i umro. Evo u čemu je razlika

Foto: Wikipedija

U POŽEŠKOJ bolnici umro je muškarac koji je konzumirao biljku koju je ubrao misleći da je riječ o drugoj, jestivoj.

Umro uslijed konzumiranja biljke mrazovac

"Od Opće županijske bolnice Požega zaprimljena je obavijest da je 60-godišnjak preminuo uslijed trovanja biljkom mrazovac. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje", izvijestila je požeško-slavonska policija.

To je prva ovogodišnja smrt od konzumacije samoniklog bilja, u ovom slučaju otrovnog mrazovca koji je muškarac zamijenio za ljekovito i samoniklo jestivo bilje srimuš, ili medvjeđi luk, koji je zdrav, ljekovit i jestiv. Dvije su biljke slične po listovima.

Vrlo otrovna biljka pri konzumaciji veće količine listova

Mrazovac, piše Požeška kronika, nije jestiv, nego je vrlo otrovan pri konzumaciji veće količine listova, a trovanje može završiti kobno kao u slučaju nesretnog 60-godišnjeg muškarca.

U Hrvatskoj, pišu, raste sedam vrsta mrazovaca, među kojima su jesenski mrazovac, mađarski, Kohov mrazovac, Visianijev mrazovac i drugi. Mrazovcu odgovaraju vlažni travnjaci, od nizinskih do planinskih područja.

Kako izgleda mrazovac

Stabljika je kratka, listovi veliki, a cvijet sličan šafranovom. Cvate krajem ljeta.

Konzumacija mrazovca dovodi do trovanja koje je slično trovanju arsenom. Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno.

Nepažnja može imati kobne posljedice

Slučajevi trovanja zamjenom popularnog jestivog divljeg luka nekom od biljaka sličnog izgleda, koje su otrovne, događaju se iako zdravstvene vlasti svake godine pred sezonu branja medvjeđeg luka upozoravaju da nepažnja može imati kobne posljedice.

Trovanje jesenskim mrazovcem posebno je opasno ako se nakon prvih simptoma odmah ne zatraži liječnička pomoć jer već nakon 24 sata dolazi do oštećenja srca, bubrega, slezene i pluća, a konačni ishod može biti smrt.

Ako niste sigurni - ne berite ih!

Medvjeđi luk je samonikla biljka koja se bere u proljeće. Raste uglavnom na vlažnim livadama i pašnjacima. Berači ga pronalaze na sjenovitim mjestima uz rubove šuma i među grmljem. Jesenski mrazovac se rijetko zavlači u vlažne i sjenovite kutke, no ni to nije isključeno pa se zna naći upravo na takvim mjestima. 

Medvjeđi luk cvate u razdoblju od travnja do lipnja, a cvjetovi imaju bijele uske latice. Cvijet jesenskog mrazovca nalikuje šafranovom cvijetu, a pojavljuje se tek najesen. 

Medvjeđi luk prepoznatljiv je i po mirisu jer u njegovoj blizini osjeti se miris sličan češnjaku pa se mnogi berači ove biljke pouzdaju upravo u osjetilo njuha. Ako netko nije siguran da u ruci ima pravu i jestivu biljku, dovoljno je izvaditi lukovicu i protrljati je među prstima. Ako nema snažnog mirisa nalik na miris češnjaka, bolje je takvu biljku ne konzumirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.