"Hrvati troše na cigarete i alkohol, mogu platiti i pet kuna više participaciju"

Screenshot HRT

PREDSJEDNICA Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) dr. Ines Balint za Index je komentirala tajni dokument Vlade o zdravstvenoj reformi kojeg je Index ekskluzivno objavio.

Dr. Balint tvrdi da građani neće biti pretjerano pogođeni povećanjem cijene participacije s 10 na 15 kuna budući da je, kaže, ionako velika grupacija pacijenata oslobođena plaćanja ikakve participacije.

"Sad samo treba vidjeti hoće li te grupe i dalje ostati oslobođene plaćanja participacije, ako tako ostane, onda je povećanje cijena u redu. Naime, djeca do 18 godina, oni koji se redovno školuju iznad 18. godine, sve osobe s malignim dijagnozama, dobrovoljni davatelji krvi, hrvatski branitelji i bolesnici oboljeli od psihičkih bolesti po sadašnjem su zakonu oslobođeni plaćanja. To je dosta velika kategorija pacijenata, a vjerujem da ostalima neće biti problem platiti pet kuna više i smatram da to nije prevelik udar na građane", rekla je dr. Balint.

Ističe kako prema sadašnjim podacima, kad se uzme u obzir koliko često pacijenti koriste zdravstvenu uslugu, možda će se time, tvrdi, spriječiti zloporabe da ljudi dolaze liječniku i kad za to nema potrebe.

"Naši građani uopće ne brinu o svom zdravlju, prema onome što svakodnevno vidim u ambulanti, građani se ne odazivaju na preventivne preglede, ne paze na tjelesnu težinu, konstantno raste potrošnja alkohola i cigareta, dakle uopće ne rade na preventivi bolesti, tako da povećanje participacije ne smatram velikim udarom na standard. Što se tiče specijalističke zdravstvene zaštite, nemamo saznanja hoće li se i one povećati i koliki će biti udar na zdravstveni standard.

Prvo moramo vidjeti koji su to usluge koje će pokrivati osnovno zdravstveno osiguranje i onda ćemo moći detaljnije reći kakvo je naše mišljenje", rekla je dr. Balint.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.