Predsjednik britanskog parlamenta dao ostavku

PREDSJEDNIK donjeg doma britanskog parlamenta najavio je danas kako će odstupiti sa svoje dužnosti, usred kritika koje je dobio oko postupanja u aferi s troškovima na kojima su si zastupnici priskrbili solidnu svotu novaca, ponekad za sasvim besmislene zahtjeve.

Michael Martin, nekad član vladajuće laburističke stranke, a sada nezavisni zastupnik, tako je postao prvi predsjednik parlamenta koji je morao dati ostavku na svoju dužnost u zadnja tri stoljeća. Iako sam nije bio bio jedan od zastupnika koji su si pisali troškove za cijelu seriju stvari, od dekoriranja stanova do keksa sa đumbirom, Martin je optužen da je stvorio klimu koja je dopuštala takvu rastrošnost.

Svi ga se odrekli

Usto, bio je jedan od glavnih ljudi koji su se trudili spriječiti da detalji o troškovima ne dođu u javnost, a u svojim je nastupima znao biti toliko žestok da ga se na kraju odrekla i vlada.

U iznimno kratkoj izjavi donjem domu parlamenta, Martin je rekao kako će 21. lipnja napustiti svoje mjesto da bi zadržao jedinstvo u parlamentu. "To će dozvoliti domu da izabere novog predsjednika", rekao je.

"To je sve što imam reći o ovoj stvari", završio je Martin svoju izjavu i prešao na dnevne poslove parlamenta, zbog čega su mnogi ostali začuđeni, u nevjerici kako tako monumentalan događaj može proći tako brzo.

Aferu je sa serijom članaka početkom svibnja pokrenuo The Daily Telegraph, ali ona seže još u 2005., kada je jedna novinarka po Zakonu o informiranju zatražila od parlamenta podatke o troškovima zastupnika. Telegraph je 8. svibnja dobio kopiju troškova i počeo objavljivati podatke.

Od korupcije do bizarnosti

Javnost se razbjesnila kad je saznala da su zastupnici sve tri vodeće britanske stranke trošili novce poreznih obveznika za osobnu korist. Novci su se trošili za cijeli niz stvari, od plaćanja hipoteka koje su već bile otplaćene, preko uređivanja stanova koji su se onda prodavali, sve do bizarnih detalja kao što su gnojivo, popravci kosilica ili 67 penija za pakiranje keksa.

Laburisti, koji imaju većinu u parlamentu, našli su se na vrućoj klupi i pokušavaju smiriti posljedice, a konzervativci pod vodstvom Davida Camerona već su zatražili od vlade da raspiše izbore što je moguće prije.

U ponedjeljak je Martin iskoristio svoje ovlasti da bi zaustavio debatu oko prijedloga za izglasavanjem nepovjerenja. Atmosfera u parlamentu stoga je izgledala kao u onim starim danima kad se do riječi moglo doći samo ako ste bili najglasniji.

1695.

Martina će dan nakon što formalno odstupi s dužnosti zamijeniti kandidat kojeg će izabrati 464 zastupnika. Položaj predsjednika parlamenta u Velikoj je Britaniji drukčiji nego u većini drugih država. Predsjednik parlamenta ne smije biti stranačka osoba, a očekuje se da će tako biti nezavisan i objektivan.

Zadnji predsjednik parlamenta bio je John Trevor, koji je 1965. morao dati ostavku na svoj položaj nakon što je proglašen krivim za primanje mita.

Skandal je pogodio i vladajuću stranku. Premijer Gordon Brown najavio je kako nitko od zastupnika koji su trošili novce uludo neće smjeti izaći na sljedeće izbore, skandal će dodatno potući loš rejting stranke, a u nedavnom ispitivanju je uvjerljiv postotak birača rekao kako Brown treba odstupiti s mjesta šefa Laburističke stranke.

J.D.
Foto: Daily Telegraph
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.