Prije tri mjeseca K.K. je u školi u Beogradu ubio devet svojih kolega i domara

Foto: Telegraf

Istraga i postupak za masovno ubojstvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" mora ostati u domeni suda, a medijska istraga i širenje dezinformacija može samo štetiti postupku i žrtvama, rekla je Milica Nicović, zastupnica obitelji djevojčice koja je preživjela zločin koji se dogodio 3. ožujka u toj beogradskoj školi.

Prošlo je točno tri mjeseca od masovnog ubojstva koje je počinio trinaestogodišnji K.K., koji je u toj beogradskoj školi iz vatrenog oružja ubio devetero svojih vršnjaka i školskog čuvara, a ranio još pet učenika i profesoricu.

Nicović je za Dan uživo na N1 Televiziji u Srbiji rekla da je do sada izvedeno bezbroj dokaza, od saslušanja svjedoka, vještačenja, a saslušan je i maloljetni K. K., koji je imao opciju da ne svjedoči.

"Šutjeli smo nakon ročišta"

"Opći dojam svih nas je nešto za što nemamo adekvatne riječi, šutjeli smo nakon ročišta koje je trajalo četiri sata", rekla je i istaknula da su se, iako je stav svih odvjetnika da se ništa ne smije iznositi u javnost, odmah nakon saslušanja pojavili navodi K.K., koje su punomoćnici morali demantirati.

Pojasnila je da je riječ o izjavama branitelja optuženog V. K, oca dječaka koji je počinio zločin, da je oružje bilo adekvatno osigurano, što je, kako je navela Nicović, suprotno onome što je utvrđeno tijekom saslušanja.

"Nakon saslušanja ostali smo apsolutno nijemi, bili smo lišeni bilo kakvog kajanja K. K. i empatije", izjavila je.

Prema njezinim riječima, širenje neistina dodatno je traumatiziranje i otvaranje rana.

"Mediji ne smiju provoditi svoju istragu"

Ona smatra da informacije ne cure iz tužiteljstva i zastupnika oštećenih te smatra da je loše da mediji "stvaraju fikciju o heroju, mit o ubojici".

Ako istragu provode mediji, može se dogoditi "osuda bez presude", kaže ona i ističe da istraga i postupak moraju ostati u domeni suda.

Govoreći o Anketnom odboru, čiji je rad obustavljen na zahtjev obitelji stradalih, Nicović je istaknuo da je jedinstveno mišljenje svih odvjetnika da bi se formiranje i rad tog tijela negativno odrazilo na samu istragu.

Kako je pojasnila, ono što bi bila nadležnost Istražnog vijeća je u domeni sudbene vlasti.

"Kaznena odgovornost se utvrđuje na sudu, a ne u skupštini", rekla je.

Suština je, kako kaže, u tome što je postupak u fazi istrage, što je "osjetljivo i dirljivo", navodeći da bi rad Anketnog odbora bio kontraproduktivan i da bi došlo do "kontaminacije dokaza".

“U zahtjevu smo naveli da treba prekinuti rad Anketnog odbora dok se ne okončaju postupci pred tužiteljstvom i sudom”, istaknula je.

Otac vodio sina u streljanu

Dječak K. K. je 3. svibnja očevim pištoljem ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna zbog ustrijelne rane u glavu kasnije preminula u bolnici. Uhićen je istog dana nakon što je poslije zločina sam pozvao policiju i otad je pod nadzorom u posebnom psihijatrijskom odjelu za mlade.

Policija je oca uhitila zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane da vježbaju gađanje, a svoja dva pištolja i streljivo za koje je imao uredne dozvole ostavio je u sefu dostupne neovlaštenim osobama.

Pritvor mu je produžen, među ostalim, i zbog činjenice da je za kazneno djelo kojim ga se tereti propisana kazna zatvora dulja od 10 godina.

K tomu, Viši sud u Beogradu priopćio je da su način izvršenja i težina posljedica doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti neometano i pravično vođenje kaznenog postupka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.