Primorsko-goranska županija dobila novi mobilni mamograf

Foto: Primorsko-goranska županija

Ključeve novog i prvog mobilnog mamografa, vrijednog 332.000 eura, koji će povećati dostupnost mamografskih pregleda u Primorsko-goranskoj županiji, predao je danas župan Zlatko Komadina ravnateljici županijskog Doma zdravlja Emini Grgurević Dujmić.

Kako je rečeno, povećat će se dostupnost mamografskih pregleda u županiji, posebice u Gorskom kotaru i na otocima, a vozilo je uređeno za prijem i mamografsko snimanje te je opremljeno najsuvremenijim digitalnim uređajem za mamografiju MAMMOMAT Revelation tvrtke Siemens Healthineers.

U mjesecu borbe protiv raka dojke, Domu zdravlja PGŽ uručili smo novi, ujedno i prvi mobilni mamograf čime se ostvaruje...

Objavljuje Primorsko-goranska županijaSrijeda, 11. listopada 2023.

Prostor u kojem je smješten mamograf ima gotovo 14 četvornih metara, s odgovarajućom zaštitom od RTG zračenja.

"Preventivni pregledi dojki 'rođeni' su u našoj županiji, a taj je projekt kasnije prerastao u nacionalni program", podsjetio je Komadina i dodao da je upravo sadašnja ravnateljica Doma zdravlja vodila taj preventivni zdravstveni projekt.

Program ranog otkrivanja karcinoma dojke u žena se 2004. počeo provoditi u Primorsko-goranskoj županiji, a 2006. je prerastao u nacionalni program.

Naručivanje preko besplatnog telefona

Emina Grgurević Dujmić dodala je da se tom investicijom ostvaruje slogan "Mamograf ženi, a ne žena mamografu", pa očekuje da će se odaziv žena na preglede povećati.

Radiolozi županijskog Doma zdravlja godišnje u prosjeku obrade više od 8300 mamografskih pregleda, a očekuje se da će ih nakon dolaska mobilnog mamografa biti više.

U tijeku je određivanje gradova i općina, odnosno ruta kojima će vozilo prometovati.

Naručivanje na pregled bit će moguće preko besplatnog telefona za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke 0800 200 041, gdje će pacijentice dobiti i informaciju o lokaciji pregleda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.