Pripremite se za skoru eksploziju zvijezde na nebu koja se vidi jednom u životu

Foto: NASA

ASTRONOMI i zaljubljenici u nebo širom svijeta pripremaju se za eksploziju zvijezde koja bi se uskoro trebala vidjeti golim okom na sjevernoj hemisferi.

"To je događaj koji se zbiva jednom u životu, a stvorit će mnogo novih astronoma budući da će mladim ljudima ponuditi kozmički događaj koji mogu sami promatrati, o kojem mogu postavljati svoja pitanja i prikupljati vlastite podatke", rekla je dr. Rebekah Hounsell, znanstvenica specijalizirana za nove u NASA-inom Goddard Space Flight Centru u Greenbeltu u Marylandu.

"To će potaknuti sljedeću generaciju znanstvenika", dodala je.

Eksplozija će se dogoditi u Mliječnoj stazi u binarnom sustavu T Coronae Borealis, ili kraće T CrB, koji je od Zemlje udaljen oko 3000 svjetlosnih godina, a nalazi se u malom zviježđu Sjeverne krune.

Eksplodirat će bijeli patuljak

Sustav se sastoji od bijelog patuljka, ostatka zvijezde veličine Zemlje koja je mrtva i ima masu usporedivu s našim Suncem, te drevnog crvenog diva, koji polako gubi vodik jer ga patuljak svojom gravitacijom neumoljivo proždire.

Vodik s crvenog diva skuplja se na površini bijelog patuljka, što uzrokuje porast tlaka i temperature na njemu.

Kada se nakupi određena kritična količina vodika, na površini patuljka pokrenut će se termonuklearna eksplozija, u kojoj će nakupljeni materijal biti izbačen u svemir, a bljesak će se moći vidjeti sa Zemlje.

U sustavu T CrB taj bi se događaj mogao ponavljati u prosjeku svakih 80 godina.

Naravno, treba imati na umu da mi vidimo događaje koji su se već odvili prije 3000 godina.

Nove zvijezde na nebu

Naziv "nova" dolazi od latinske riječi "nova", koja ima isto značenje na hrvatskom, a odnosi se na pojavu zvijezde koja se prije nije vidjela golim okom jer je njezin sjaj bio previše slab.

U drevnim civilizacijama promatrači neba nisu imali teleskope kako bi znali da je na istom mjestu na kojem se pojavila sjajna zvijezda prije postojala blijeda zvijezda. Stoga su smatrali da se na nebu pojavila nova zvijezda.

Crveni divovi su zvijezde koje su potrošile svoje fuzijsko nuklearno gorivo. Suncu će se to dogoditi kroz nekih pet do šest milijardi godina.

Nova nije isto što i supernova

Eksploziju nove ne bi trebalo zamijeniti za pojavu supernove, koja je daleko snažnija i koja uništava zvijezdu. Supernove su konačne, titanske eksplozije koje mogu biti milijun puta sjajnije od Sunca. Mogu se dogoditi u različitim scenarijima, uključujući smrt masivnih zvijezda ili sudare zvijezda. One oslobađaju ogromne količine energije i mogu stvoriti nove elemente te proizvesti udarne valove koji utječu na okolni prostor.

Ponavljane eksplozije

Eksplozije nove, koje se događaju na površinama bijelih patuljaka i nakon kojih patuljci ostaju čitavi, mogu se ponavljati, ponekad i u pravilnim ciklusima. Takve nove nazivaju se rekurentnima, odnosno ponavljajućima.

"Postoji nekoliko rekurentnih nova s vrlo kratkim ciklusima, ali obično ne vidimo često da se neka eksplozija ponovi za jednog ljudskog života, a posebno je rijetko tako relativno blizu našem sustavu", rekla je Hounsell.

"Izuzetno je uzbudljivo imati ovu poziciju u prvom redu", dodala je.

Prvi put zabilježena u srednjem vijeku

Bljesak T Coronae Borealis prvi put je 1217. zabilježio opat Burchard iz Ursberga u Njemačkoj dok je promatrao "slabu zvijezdu koja je neko vrijeme sjajila velikom svjetlošću".

Posljednji put zabilježena je 1946. godine.

Kako znamo kad bi se trebala vidjeti?

William J. Cooke, voditelj NASA-inog Ureda za okoliš meteoroida, u e-poruci je rekao da se većina nova događa neočekivano, bez upozorenja.

"Međutim, T Coronae Borealis jedna je od 10 poznatih rekurentnih nova u galaksiji. Iz posljednje erupcije iz 1946. godine znamo da će zvijezda imati slabiji sjaj nešto više od godinu dana prije nego što se on naglo poveća. T Coronae Borealis počela je slabjeti u ožujku prošle godine, tako da neki istraživači očekuju da će postati nova negdje do rujna. No pretpostavke o tome kada će se to dogoditi kreću se u rasponu od nekoliko mjeseci - s onim što sada znamo ne možemo procijeniti bolje od toga", objasnio je.

Bit će sjajna kao Sjevernjača

Očekuje se da će zvjezdani sustav, koji je previše blijed da bi se vidio golim okom, dosegnuti razinu sjaja sličnu onoj zvijezde Sjevernjače.

Kada nova dosegne vrhunac sjaja, činit će se kao da se pojavila nova zvijezda. Nekoliko dana ona će se moći vidjeti golim okom bez ikakvih astronomskih uređaja ili dalekozora. Nakon toga će izblijedjeti i postati nevidljiva na sljedećih 80 godina.

NASA-ini znanstvenici upozoravaju da nove, čak i one rekurentne koje se javljaju u ciklusima, znaju iznenaditi, što znači da postoji neka mogućnost da eksplozija izostane na dulje vrijeme.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Pročitajte više