Prisegnuo novi emir Kuvajta, u prvom obraćanju kritizirao izvršnu vlast

Foto: EPA

Kuvajtski novi emir šeik Mešal al-Ahmad al-Sabah žestoko je kritizirao zastupnike i izvršnu vlast zbog, kako je rekao, štete nanesene interesima zemlje i narodu u prvom obraćanju nakon prisege. 

Nakon što je danas položio ustavnu prisegu u Nacionalnoj skupštini, šeik Mešal kritizirao je odluku vlasti da na položaje imenuju ljude "koji nisu u skladu s najjednostavnijim pravilima pravde i poštenja".

"Potrebno je preispitati našu trenutnu stvarnost"

Usprotivio se i pomilovanju nekoliko osuđenika te istaknutih pripadnika oporbe, kao i narušavanju kuvajtskog identiteta. "Potrebno je preispitati našu trenutnu stvarnost, posebno u pogledu sigurnosti, gospodarstva i životnih uvjeta", rekao je emir.

Istaknuo je "važnost praćenja, odgovornog nadzora i objektivne odgovornosti u okviru ustava i zakona za nemar i zanemarivanje interesa građana te štetu koja im je nanesena.

Kuvajt će zadržati svoje zaljevske, regionalne i međunarodne obveze, rekao je 83-godišnji šeik Mešal.

Šeik Mešal je praktički bio vladar Kuvajta tijekom većeg dijela vladavine svog polubrata

On je bio de facto vladar Kuvajta tijekom većeg dijela vladavine svog polubrata šeika Navafa koji je bio lošeg zdravlja. Bivši kuvajtski emir šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah umro je u subotu u dobi od 86 godina, nešto više od tri godine nakon što je preuzeo vlast u naftom bogatoj zaljevskoj zemlji, saveznici SAD-a. 

Postao je emir u rujnu 2020. nakon smrti svojega brata šeika Sabaha, koji je vladao više od desetljeća i oblikovao vanjsku politiku države više od 50 godina. 

Diplomati šeika Navafa smatrali graditeljem konsenzusa

Šeika Navafa diplomati su smatrali graditeljem konsenzusa, premda je njegova vladavina bila obilježena intenzivnim sukobom između vlade i izabranog parlamenta, koji je spriječio ključne strukturne reforme u toj zaljevskoj zemlji.

Kuvajt, vlasnik sedmih najvećih svjetskih rezervi nafte, graniči sa Saudijskom Arabijom i Irakom, a nalazi se s druge strane Zaljeva od Irana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.