Prodekan o učenici srušenoj zbog potpisa: Najvjerojatnije će opet morati na prijemni

Foto: Osobni album/Index.hr

MATURANTICA koja je diskvalificirana s Državne mature jer se potpisala na esej, najvjerojatnije će morati ponovo polagati prijemni za Muzičku akademiju jer je zbog toga što nije prošla maturu automatski ispala s rang ljestvice koju vodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Prodekan za nastavu Muzičke akademije Srđan Filip Čaldarović rekao je Hini da je sada teško vidjeti što će se dogoditi te da to ovisi o Agenciji.

"Mi ćemo, kada vidimo koliko se studenata upisalo na Muzičku akademiju i koliko je ostalo slobodnih mjesta, možda otvoriti mjesta za klavir najesen, pa će se ona opet moći prijaviti", kazao je Čaldarović. Za pretpostaviti je da će, ako je prošla prvi put, proći ponovo, dodao je.

"Automatski ispala s liste"

Čaldarović je rekao da je učenica uredno položila prijemni ispit te bila jako dobra na klaviru i na teoretskim predmetima, međutim to su 90-postotni rezultati, ostalo provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje, koja je provodi rangiranje kandidata za upis na fakultete te obračunava uspjeh u školi, na maturi i drugo.

"Ona je kod nas prošla, ali nije prošla maturu te je zbog toga automatski je ispala s liste. Prema pravilniku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pristupnici na Državnoj maturi potpisivanje imenom i prezimenom smatra se nedozvoljenim ponašanjem pristupnika jer se time narušava tajnost njihova identiteta.

Oni su zaključili da je to nedopušteno ponašanje, što je meni malo neobično, ali to stoji u njihovu pravilniku i oni su je diskvalificirali. Mi nemamo ništa s tim", rekao je Čaldarović.