Produbljuje se Privlački gaz, kanal između Vira i kopna. "Ovo se priprema 10 godina"

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas radove na projektima u Ninu i Privlaci koje sufinancira ministarstvo, među kojima je proširenje i produbljenje Privlačkog gaza vrijedno više od 2.3 milijuna eura.

Tim zahvatom će se povezati Zadarski i Velebitski kanal, skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskoga prometa.

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između kopna i otoka Vira. Plovan je samo za manja plovila budući je dubina prolaza na pojedinim mjestima manja od pola metra. Ograničenje u plovidbi predstavlja i visina mosta otok Vir - kopno iznad Privlačkog gaza od devet metara.

Bit će širok 40, a dubok 3 metra

Iskopom pijeska te miniranjem i iskopom kamenog materijala Privlački gaz bit će širok 40, a minimalno dubok tri metra, dok će najniža visina mosta iznad kanala ostati devet metara od srednje razine mora.

"Nakon desetogodišnje pripreme projekta, radovi su počeli u ožujku prošle godine. Plovni put se skraćuje za 12 nautičkih milja i značit će preporod za ovaj kraj, uz veću sigurnost prometa. Investiciju s 40 posto sredstava financira Plovput, 42 posto ministarstvo, a ostatak općine i Zadarska županija", rekao je direktor Plovputa Mate Perišić.

Radovi bi trebali biti dovršeni u ožujku iduće godine.

Butković obišao i radove na 12 mulova

Na gatu u Privlaci ministar je sudjelovao na svečanom otkrivanju spomenika privlačkim sabunjarima (pjeskarima) akademskoga kipara Igora Maštruka, a obišao je i nedavno otvoren Dječji vrtić Sabunić u koji je upisano 75 djece u tri vrtićke i jednu jasličku skupinu.

Ministar Butković obišao je i radove na 12 mulova u luci Nin koji su oštećeni u poplavi 2017. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.