Profesor: Na benzinskoj sam litru benzina platio 12.30 kuna, to je više od dopuštenog

Davor Puklavec/PIXSELL

PROFESOR s Veleučilišta Velika Gorica Aleksandar Hatzivelkos objavio je na Facebooku da je na benzinskoj postaji u Orebiću Eurosuper 95 platio 12.30 kuna po litri, unatoč odluci vlade da cijenu benzina ograniči na 11.19 kuna.

"Dakle, na Orebiću postoji jedna benzinska pumpa. Jedina, benzinska pumpa Orebić. Tko je vlasnik, ne znam. Pretpostavljam neki lokalni baja. I danas ja natankao rezervoar, benzin Eurosuper 95, a cijena - 12.30 kn. Čekaj, kažem sam sebi, zar nije Vlada Republike Hrvatske propisala cijenu od 11.19 kn? Brzo provjerim, i fakat je. Sad, to mi je na rezervoaru razlika od cca 50 kuna", napisao je Hatzivelkos.

"Inspektorat mi je rekao da zovem u četvrtak od 12 do 15"

Od zaposlenika je zatražio račun i zatim se žalio Državnom inspektoratu. Tvrdi da ga je djevojka koja se javila uputila da zove u četvrtak od 12 do 15 sati, kada u uredu bude "dežurna tržišna".

"Informacije na netu - koma. Zovem broj 012375100. Stalno zauzeto. Pa iskopam broj lokalnog inspektorata u Splitu. 021407360. Na mobitelu mi piše Apartman SMILJA, Marušići, ali javlja mi se mlađi ženski glas: 'Inspektorat'. Dobro, djevojka je još imala za prožvakati, ali sam kroz mljackanje ipak ispričao problem. I kaže mi djevojka iz inspektorata - čujte tržišna je dežurna u četvrtak od 12-15, pa me tada nazovite da vas spojim.

Rekoh, sorry, ali u četvrtak između 12 i 15 sam negdje u brdima Crne Gore, ne mogu čekati da neki inspektor dođe na dežurstvo tri sata u tjednu. Jel' postoji neki mail na koji se mogu javiti. 'Pa ima mail, ali ne znam koliko se čita...'", piše Hatzivelkos.

"Ok, šaljem ja opis situacije i račun na službeni mail pisarnica.pnsplit@dirh.hr. I par minuta kasnije stiže mi Address not found povratni mail. Ništa, opet ja na telefon, zovem Apartman SMILJA, pardon, državni inspektorat", piše Hatzivelkos pa prepričava razgovor.

"- Znate onaj mail koji ste mi dali ne radi.

- Ja stvarno ne znam zašto je to tako. Ali možete me nazvati u četvrtak između 12 i 15h.

- Ne brinite, budem ja to poslao medijima, vjerujem da će to oni ipak brže riješiti.

Tako da, dragi mediji, ako želite obraditi neku temu u sezoni kiselih krastavaca, toplo preporučam ovu divnu ljudsku priču o 50-100 kn koje svakom potrošaču nelegalno uzme neki baja s monopolom u Orebiću" napisao je Hatzivelkos.

Pokrenut inspekcijski nadzor

Index je o ovom slučaju poslao upit Državnom inspektoratu.  Odgovorili su nam u srijedu oko podne.

"Tržišna inspekcija Državnog inspektorata je pokrenula inspekcijski nadzor koji je u tijeku. Po okončanju inspekcijskog nadzora, pravovremeno ćemo Vas obavijestiti o utvrđenim činjenicama.

Prijave Državnom inspektoratu se podnose ispunjavanjem elektroničkog obrasca objavljenog na web stranici Državnog inspektorata na poveznici Podnošenje prijava ili slanjem prijave poštom odnosno dolaskom na adresu nadležnog ureda Državnog inspektorata, Republike Hrvatske", napisali su.

Pokušali smo kontaktirati i benzinsku postaju, ali nitko nije odgovarao na pozive.

Vlada fiksirala cijene goriva

Podsjetimo, vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj je od danas cijena litre osnovnog benzina ostala nepromijenjena, 11.19 kuna, dok je cijena osnovnog eurodizela porasla za 23 lipe, na 12.35 kuna. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8.49 kuna po litri.

Kako je istaknuto u vladinom priopćenju, bez uredbe bi maloprodajne cijene naftnih derivata iznosile 13.07 kuna po litri za osnovno benzinsko gorivo, 14.82 kune po litri za dizelsko gorivo i 9.62 kune po litri za plavi dizel.

Najviše maloprodajne cijene propisane uredbom primjenjuju se samo na naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.