Prometni stručnjak otkrio hoće li nam Slovenci složiti paklenu gužvu na granicama usred sezone

Foto: FAH

NAKON što je Europska komisija danas objavila kako očekuje da Hrvatska i Slovenija implementiraju odluku Arbitražnog suda oko teritorijalnog spora između te dvije zemlje - Hrvatska nije dala do znanja kako ima ikakvu namjeru odstupati od zacrtanog kursa.

> Europska komisija stala na stranu Slovenaca: "Očekujemo provedbu presude"

> Hrvatska sve usamljenija, zemlje Beneluxa javno podržale Sloveniju oko arbitraže

Hrvatske vlasti ne priznaju arbitražni postupak zbog "teške povrede arbitražnog postupka".

Hrvatski sabor je još krajem srpnja 2015. godine donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Novi pritisci?

S obzirom na probleme i gužve na granicama do kojih je došlo oko uskršnjih blagdana, kad je Slovenija počela s primjenom novih pravila o provođenju sustavnog nadzora svih putnika na vanjskim granicama Schengenskog prostora, postavlja se pitanje hoće li Slovenija i u nadolazećoj turističkoj sezoni pronaći načine pritiska na Hrvatsku - s obzirom na okolnosti oko arbitraže - te na koji način bi to moglo utjecati na promet.

Index se za komentar obratio prometnom stručnjaku Željku Marušiću.

Marušić: Ništa od gužvi

"Slovenija sada taktički neće izazivati granične gužve, jer žele da se ova odluka Arbitražnog suda implementira. Kao što im je ranije taktički odgovarao pritisak, sad im takva vrsta djelovanja ne odgovara.

Jako će se truditi stvarati što manje gužve, i možemo očekivati takvu poziciju sljedećih šest mjeseci", kazao nam je Marušić u razgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.