Prosvjednici na Tajvanu pozivaju na referendum o nezavisnosti od Kine

Foto: EPA

NEKOLIKO tisuća prosvjednika za neovisnost Tajvana okupilo se u glavnome gradu danas prosvjedujući protiv "nasilničkog ponašanja" Pekinga i pozivajući na referendum o tome treba li Tajvan i formalno proglasiti nezavisnost od Kine. Skup, jedan od najvećih na Tajvanu ove godine, organizirala je skupina pod imenom Saveza Formosa osnovana prije šest mjeseci, a prosvjednici su se okupili pored sjedišta Demokratske napredne stranke (DPP) predsjednice Tsai Ing-wen.

Odnosi s Kinom pogoršani od dolaska predsjednice Tsai

Kenny Chung, glasnogovornik Saveza Formosa, opisao je odaziv kao "vrlo uspješan". Odnosi s Pekingom pogoršali su se otkad je Tsai došla na vlast 2016., jer Kina vjeruje da joj je cilj postizanje formalne neovisnosti, što je crvena linija za Peking. Kina na Tajvan gleda kao na neposlušnu pokrajinu i nikad se nije odrekla uporabe sile da demokratski Tajvan stavi pod svoju kontrolu.

Ove godine, Kina je pojačala vojni i diplomatski pritisak izvodeći zračne i pomorske vježbe oko otoka te uvjeravajući tri od nekolicine zemalja koje još podržavaju Tajvan da odustanu od potpore Tajvanu.

Prosvjednici žele referendumom o neovisnosti

Prosvjednici vjeruju da bi Tsai trebala odvratiti na pritisak protiv Pekinga i zauzimaju se za referendum o neovisnosti kako bi se izbjeglo da Kina "proguta" Tajvan. Neki od njih nosili su natpis: "Ne više nasilničko ponašanje, ne više aneksija". Tsai je rekla prošli tjedan da će zadržati status quo s Pekingom, no također je obećala pojačati tajvansku nacionalnu sigurnost i rekla da njezina vlada neće pristati na kinesku represiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.