Prosvjednici u Namibiji upali u parlament uoči glasanja o njemačkoj odšteti

Ilustracija: YouTube

OTPRILIKE tristo prosvjednika upalo je danas u namibijski parlament uoči glasanja o njemačkom prijedlogu odštete u iznosu od milijardu dolara zbog genocida Njemačkog Carstva nad pripadnicima naroda Herero i Nama između 1904. i 1908. godine.

Namibijske su vlasti objavile 28. svibnja da je Njemačka pristala financirati projekte u zemlji na jugozapadu Afrike vrijedne milijardu dolara, kroz razdoblje od 30 godina. Te bi investicije bile iskupljenje za genocid i otimačinu imovine u tadašnjoj njemačkoj koloniji.

Njemačka se ispričala 28. svibnja zbog uloge u pokolju naroda Herero i Nama, a Berlin je službeno prvi put opisao masakre kao genocid.

Prosvjednici su preko ograde ušli u parlament

Prosvjednici predvođeni oporbenim čelnicima i tradicionalnim čelnicima pogođenih zajednica u mimohodu su prošli prijestolnicom Windhoekom, da bi naposljetku preko ograde ušli u zgradu parlamenta. Oni navode da je ponuđeni iznos premal i prigovaraju da nisu bili uključeni u pregovore s Njemačkom.

"Takozvani sporazum flagrantno je zanemarivanje naših legitimnih zahtjeva za reparacijom i restitucijom", stoji u peticiji predanoj potpredsjedniku parlamenta Loideu Kasingu.

Njemačke postrojbe ubile su tisuće pripadnika naroda Herero i Nama između 1904. i 1908., nakon što su se oni pobunili protiv vlasti kolonije Njemačka Jugozapadna Afrika. Preživjeli su potjerani u pustinju, gdje su mnogi u koncentracijskim logorima korišteni kao robovska radna snaga. Mnogi su umrli od hladnoće, pothranjenosti ili iscrpljenosti.

"Sporazum nije omogućio smislenu ispriku i reparacije te ne sadrži pravdu, već samo pojačava našu bol", poručio je priopćenjem Kavemuii Murangi, jedan od potomaka žrtava.

Provladina frakcija Herera i Nami provizorno je prihvatila njemački prijedlog, rekao je jedan od njihovih vođa, Gerson Katjirua, na novinskoj konferenciji. Parlament će vjerojatno prihvatiti prijedlog kasnije danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.