PRVI DOZNAJEMO Divjak traži hitan sastanak, uputa o zapošljavanju ravnatelja veterana se otkazuje

Foto: Hina

MINISTRICA Divjak zatražila je hitan sastanak pravnih službi Ministarstva branitelja i Ministarstva obrazovanja zbog, kako kaže, nesuglasja pravnih tumačenja oko upute o prednosti pri zapošljavanju ratnih veterana na pozicije ravnatelja u školama.

>> DOKLE VIŠE? Ratni veterani imat će prednost u izborima za ravnatelje škola

>> Divjak o uputi da veterani moraju imati prednost kod zapošljavanja u školama: "To nije moja odluka"

>> Ministarstvo branitelja tvrdi: Uputa Divjak za zapošljavanje u školama nema veze s nama

"S obzirom na nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja dvaju Ministarstava, ministrica Divjak zatražila je za sutra hitan sastanak na razini pravnih službi oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja", stoji u obavijesti koju je dobio Index.

"Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije", poručila je ministrica.

Divjak danas: To nije moja odluka

Podsjetimo, ministrica Divjak potpisala je i u škole uputila naputak u kojem stoji da će prednost pri zapošljavanju na pozicije ravnatelja u školama imati - ratni veterani, djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Ministrica je danas izjavila kako uputa koju su dobile škole ne predstavlja njezinu odluku, nego pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.

"Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona", rekla je Divjak.

Ministarstvo branitelja: Nemamo veze s uputom

Nakon što je ministrica izjavila da uputa o prednosti pri zapošljavanju nije njezina, javili su se i iz Ministarstva branitelja te rekli da uputa ministrice ne proizlazi iz Zakona o braniteljima, kako je ona tvrdila.

"U Uputi od 16. svibnja 2018. godine, koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo
osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, a u kojoj se poziva na gore navedeno očitovanje Ministarstva hrvatskih branitelja navedeno je sljedeće:
 
'U situacijama kada se na natječaj ravnatelja uz osobe koje ostvaruju prednost jave i osobe koje prednost ne ostvaruju, izbor ravnatelja obavlja se samo između osoba koje ostvaruju prednost pri čemu će se između osoba koje ostvaruju prednost izabrati osoba prema redoslijedu propisanom u članku 102. Zakona o braniteljima. Ako se dogodi da više osoba ostvaruje istu prednost prema propisanom redoslijedu, na sjednicama učiteljskog/nastavničkog/odgajateljskog vijeća, vijeća roditelja te zbora radnika, kao i na sjednici školskog odbora izabrati će se jedna osoba koja ostvaruje prednost. U slučaju da se na natječaj uz osobe koje ne ostvaruju prednost, javi samo jedna osoba koja ostvaruje prednost uzeti će se u obzir samo ta jedna osoba koja ostvaruje prednost.
 
Dakle, na sjednicama učiteljskog/nastavničkog/odgajateljskog vijeća, vijeća roditelja te zbora radnik, kao i na sjednici školskog odbora odlučivati će samo o tom kandidatu, kao što se na primjer do sada odlučivalo u situacijama kada se na natječaj za ravnatelja javio samo jedan kandidat.'
 
Važno je napomenuti kako gore citirani tekst iz Upute ne proizlazi iz očitovanja Ministarstva
hrvatskih branitelja", napisali su iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.