Putin iznio uvjet za mir. Oglasila se Ukrajina

Foto: EPA, Facebook

Savjetnik ukrajinskog predsjednika odbacio je "mirovni prijedlog" koji je danas iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekavši da to nije bio ozbiljan pokušaj dogovora o miru i da nema značaja za pregovore.

Mihajlo Podoljak rekao je Reutersu preko Zooma da "ne postoji mogućnost za kompromis" između Putinove izjave i uvjeta Ukrajine za završetak rata koji je pokrenula Rusija.

Putin traži potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz anektiranih oblasti

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija prekinuti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija da postane dio NATO-a i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

"Uvjeti su vrlo jednostavni", rekao je Putin, navodeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga s cijelog teritorija regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporižje u istočnoj i južnoj Ukrajini.

"Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje snaga iz ovih regija, i također službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora", dodao je.

Pročitajte više