Rus na YouTubeu kritizirao invaziju na Ukrajinu, sad mu prijeti 9 godina zatvora

Foto: EPA

RUSKI tužitelj je jučer zatražio devetogodišnju zatvorsku kaznu za Ilju Jašina jer je pokušao diskreditirati rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. Jašin je politički saveznik zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, a bio je blizak i s Borisom Nemcovim, oporbenim političarom koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine.

Tužiteljstvo tereti 39-godišnjeg bivšeg moskovskog gradskog vijećnika da je lažno optužio rusku vojsku da je odgovorna za masovna ubojstva civila u Buči. Jašin je navedene tvrdnje izrekao u travnju na YouTube streamu tijekom rasprave o trenutnoj ruskoj vladi, piše Moscow Times.

Jašinu se sudi prema novim zakonima koji su stupili na snagu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a temeljni cilj im je kazniti ono što vlasti smatraju štetnim ili lažnim informacijama o ruskoj vojsci.

Jašin je bio jedan od rijetkih kritičara Kremlja koji je odbio napustiti zemlju nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. veljače. Umjesto toga, redovito je osuđivao invaziju putem svog YouTube kanala, koji ima 1.3 milijuna pretplatnika.

Na sudskom ročištu prošlog mjeseca Jašin je poručio da voli Rusiju i da je spreman "platiti svojom slobodom" da ostane u zemlji. Tužitelji su u studenom tvrdili da je Jašin "nanio značajnu štetu Rusiji" i "pojačao političke napetosti" dok su se ruske trupe borile u Ukrajini. "Ovo je čisti politički performans, nema veze sa zakonom", napisao je ruski novinar Vasilij Polonski na Telegramu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.