Rak penisa u porastu diljem svijeta, upozoravaju stručnjaci. Ovo su glavni uzročnici

Ilustracija: Shutterstock

Rak penisa je srećom rijedak, ali učestalost i stope smrtnosti su u porastu diljem svijeta. Neki stručnjaci predviđaju da bi do 2050. mogli zabilježiti porast ove vrste raka od 77%. Iako zemlje u razvoju obično imaju najviše stope raka penisa, broj slučajeva raste i u većini europskih zemalja.  

"Kako stanovništvo stari, tako raste broj slučajeva. Dob starija od pedesete je jedan od glavnih rizika za rak penisa, a Europa ima sve starije stanovništvo. Ostali čimbenici rizika uključuju suženu kožicu, lošu higijenu spolnih organa i pušenje duhana. Ova vrsta raka je rijetka kod onih koje su obrezali pri rođenju", navodi za Conversation liječnik Colin Michie s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Central Lancashire u Engleskoj.

U Brazilu tijekom prošlog desetljeća bilo više od 6500 amputacija penisa

Prema najnovijim studijama, Brazil ima jednu od najviših stopa incidencije, od 2.1 na 100.000 muškaraca. Između 2012. i 2022. bilo je 21.000 prijavljenih slučajeva, prema brazilskom ministarstvu zdravstva. To je rezultiralo s više od 4000 smrtnih slučajeva, a tijekom prošlog desetljeća bilo je više od 6500 amputacija - u prosjeku jedna svaka dva dana. 

Časopis JMIR Public Health and Surveillance objavio je 2022. rezultate opsežne analize koja uključuje najnovije podatke iz 43 zemlje. Pokazalo se da je najveća učestalost raka penisa između 2008. i 2012. bila u Ugandi (2.2 na 100.000), a slijede Brazil (2.1 na 100.000) i Tajland (1.4 na 100.000). Najmanje je ove bolesti bilo u Kuvajtu (0.1 na 100.000). 

U Engleskoj je došlo do porasta raka penisa s 1.1 na 1.3 na 100.000 muškaraca između 1979. i 2009. godine, a u Njemačkoj su se slučajevi povećali za 50%, s 1.2 na 1.8 između 1961. i 2012. 

Infekcija HPV-om

Za više od 90% karcinoma penisa odgovorne su skvamozne (pločaste) stanice u koži penisa. Rjeđe su druge zloćudne bolesti, poput melanoma, karcinoma bazalnih stanica ili sarkoma. U otprilike polovici slučajeva karcinoma skvamoznih stanica identificirana je infekcija humanim papilomavirusom (HPV). 

HPV obuhvaća grupu više od 150 tipova virusa, od kojih 40-ak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Tipovi virusa označuju se brojevima. Naziv dolazi od bradavica, lat. papiloma, koje uzrokuju neki od tipova virusa. 

Kako piše HZJZ, HPV se prenosi spolnim kontaktom (vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom) sa zaraženom osobom, no može se prenijeti i drugim oblicima intimnog kontakta. 

Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome. Najčešće prolazi unutar dvije godine od zaraze i bez liječenja, bez ikakvih znakova bolesti. No kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak. 

Infekcija HPV-om može nastati neposredno ispod površine kože. U penisu to može rezultirati promjenama teksture i boje kože, poznatima kao premaligne promjene. Može se razviti bezbolan čir bez simptoma ili bradavica, obično na glaviću i ispod prepucija. 

Simptomi raka penisa

Simptomi raka penisa često počinju ranom na penisu koja ne zacjeljuje i iscjetkom snažnog mirisa. Neki ljudi također imaju krvarenje i promjenu boje penisa. 

Ako se rano otkrije, postoji velika vjerojatnost oporavka kroz tretmane kao što su kirurško uklanjanje lezije, radioterapija i kemoterapija. Ali ako se ne liječi, može uslijediti djelomična ili potpuna amputacija penisa, a možda i testisa. Više od 90% muškaraca s dijagnozom raka penisa koji se nije proširio na obližnje limfne čvorove preživi pet ili više godina. 

HPV 16, najčešći visokorizični tip HPV-a, može izazvati maligne promjene u tkivima penisa ili vrata maternice, usta, grla, vulve, vagine i anusa. To je vjerojatno najkancerogeniji tip HPV-a. Na sreću, cjepiva protiv HPV-a uspjela su smanjiti stopu razvoja raka vrata maternice. 

Liječnici navode da se dijagnosticiranje raka penisa često odgađa jer pacijenti osjećaju krivnju ili neugodu. Mnogi muškarci se sami liječe antimikrobnim ili steroidnim kremama i izbjegavaju odlazak doktoru. 

"Do odgode liječenja dolazi i zbog samih liječnika jer znaju lezije pogrešno klasificirati kao benigne. Ako su se maligne stanice proširile na limfne žlijezde prepone, šanse za izlječenje su puno manje, stoga je važno brzo postavljanje dijagnoze i liječenje", navodi Michie. 

Niska procijepljenost 

"Unatoč dostupnosti cjepiva stopa cijepljenja protiv HPV-a u Brazilu ostaje niska za djevojčice - doseže samo 57% - a za dječake ne prelazi 40%. Idealna pokrivenost za sprječavanje bolesti je 90%", objašnjava Mauricio Dener Cordeiro iz Brazilskog urološkog društva.

On vjeruje da su dezinformacije o cjepivu, neutemeljene sumnje u njegovu učinkovitost i nedostatak kampanja cijepljenja pridonijeli slabom prihvaćanju. 

Pušenje također može povećati rizik od raka penisa. Postoji veća vjerojatnost da ćete dobiti rak penisa ako imate problema s prevlačenjem prepucija (kože koja prekriva penis) kako biste održali penis čistim (stanje koje se zove fimoza). 

"Kada muškarac ne otkrije glavić i ne očisti kožicu kako treba, stvara se sekret koji je povoljno okruženje za bakterijske infekcije. Ako se to ponavlja, postaje faktor rizika za pojavu tumora", kaže Cordeiro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.