Rastu vodostaji u Sloveniji. Prijete poplave i klizišta, dio građana evakuiran

Foto: Borut Zivulovic/PIXSELL

NASTAVLJA se rast vodostaja rijeka u Sloveniji, osobito u sjevernom i istočnom dijelu zemlje. Vodostaj raste i u onim riječnim slivovima koji su bili pogođeni prijašnjim poplavama. Agencija Republike Slovenije za okoliš (Arso) izdala je narančasto upozorenje za cijelu zemlju osim za sjeverozapadni dio, koji je obojen žuto.

Pojedine manje rijeke u središnjem dijelu zemlje već bi tijekom noći mogle naglo i ponegdje jako porasti, osobito u Notranjskoj, u predalpskom gorju te na području Karavanki i Kamniško-Savinjskih Alpa. Zbog promijenjenih uvjeta odvodnje nakon posljednjih poplava na dionicama gdje su tokovi i korita rijeka izmijenjeni te mjestima gdje još ima nanosa materijala i odrona oborinske vode će otjecati drugačije nego inače.

"Najgori scenarij se nije ostvario"

Geološki zavod Slovenije upozorava na povećanu opasnost od ponovnog aktiviranja klizišta na područjima gdje su se aktivirala tijekom nedavne katastrofe, piše Delo. Nevrijeme s jakim pljuskovima i vjetrom stvaralo je probleme već jučer. U općini Koper jak vjetar oštetio je krovište Osnovne škole Šmarje i natkrivenu tribinu na stadionu Bonifika, a tuča je pogodila Ajdovščinu. 

U glavnom gradu voda je poplavila nekoliko podruma i cesta, a neke vozače morali su spašavati iz poplavljenih podvožnjaka. U Gorenjskoj je također poplavljena infrastruktura, ali mještani su posebno zabrinuti zbog klizišta. Na škofjeloškom području je iz predostrožnosti evakuiran dio građana. 

Zapovjednik slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan je na Televiziji Slovenije rekao da se najgori scenarij ipak nije ostvario. Ponovio je kako su pripadnici civilne zaštite u pripravnosti. Iako je prognoza za danas bolja, preporučio je građanima da budu oprezni. Prema najavama meteorologa, sutra će u Sloveniji doći do potpunog smirivanja vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.