Ravnateljica kažnjava učitelja zbog Fejsa. Vjeroučitelj joj je zagovarao klanje

Foto/montaža: Pixsell/Halopix/Ognjen Karabegović/Facebook/Google Street View

RAVNATELJICA zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger nema baš pojma što joj se događa u školi, ali zato revno prati društvene mreže. Zaključak je to koji se nameće nakon opomene pred otkaz nastavniku informatike Marku Šoliću zbog statusa na Facebooku natipkanog dok je sjedio u autobusu pri povratku sa školskog izleta u Vukovar. Njegova razmišljanja nisu se svidjela braniteljima dogme o bezgrešnom Domovinskom ratu, a ni ravnateljici Klinger pa mu je uručila opomenu pred otkaz jer je visio na mobitelu dok mu je, tehnički, trajalo radno vrijeme.

Nije pazio na djecu

"Utvrđeno je da je Marko Šolić svoj tekst pisao za vrijeme radnoga vremena koje je provodio u autobusu u pratnji s učenicima. I zato što je radio neki drugi posao, a nije skrbio i brinuo o učenicima, dobio je opomenu pred otkaz. To je ono što smo trenutno na osnovi važećih formalno-pravnih procedura imali mogućnost učiniti i poslati poruku da učitelj treba biti usredotočen na dijete i da učitelji imaju skrbiti o sigurnosti učenika", ustvrdila je ravnateljica Ljiljana Klinger. Dakle, prema njenom ravnateljskom mišljenju, Šolić je trebao ili kao kobac nadgledati vozača autobusa provjeravajući mijenja li brzine na ispravan način ili ići od jednog do drugog učenika da se uvjeri da su 32 puta prožvakali svaki zalogaj sendviča. Da ne bi nekome zapeo u grlu.

Verbalni delikt

Složimo se na trenutak da nastavnik nema što pisati po Facebooku u radno vrijeme. Čak ni u autobusu. Bi li revna ravnateljica nastavnika opomenula pred otkaz da je čitao knjigu, ispravljao testove, rješavao križaljku, provjeravao stanje na cestama na HAK-ovim stranicama da upozori roditelje da će djeca malo kasniti s povratkom s izleta? Iz najstrožeg tumačenja njene izjave proizlazilo bi da bi bio jednako kažnjen. Međutim, nije problem što je nastavnik bio na društvenoj mreži u radno vrijeme, problem je što je na njoj napisao. Problem je što mu nije prijalo ono što je u Vukovaru čuo i još više ono što nije čuo. Šolić je, budimo precizni, kažnjen zbog verbalnog delikta.

Zabavljena društvenim mrežama pa ne zna što joj se događa u školi

Za pretpostaviti je da ravnateljica Ljiljana Klinger revno prati kada svaki od njenih zaposlenika nešto objavljuje na društvenim mrežama. Ako ne prati, onda je Šolića kaznila zbog onoga što je napisao. Ako prati, onda baš i nema vremena pratiti što joj se događa u školi.

Ovo posljednje je vjerojatno istina. Ljiljana Klinger godinama nije zamijetila da u njenoj školi vjeroučitelj Krešimir Bagarić širi mržnju i djecu poučava nabijanju na kolac i vješanju, a nije primijetila ni da je Bagarić oduševljen postupcima ratnog zločinca Ratka Mladića. Ništa ona nije znala dok jedno hrabro dijete nije snimilo Bagarića i snimku dostavilo Indexu. Prema svjedočenjima djece kojoj je Bagarić predavao, on takve stvari nije izgovorio samo jednom, ni dvaput, nego desetke puta, izgovarao ih je godinama. Sve to joj je bilo pod nosom, ali ona nije ništa znala jer je vjerojatno pratila što i kada nastavnici objavljuju na društvenim mrežama. 

Bagarić nije objavljivao na Facebooku

To joj se događalo pod nosom i na to su je, sigurni smo, upozoravali roditelji. No Krešimir Bagarić nije u radno vrijeme pisao po Facebooku, a nije ni sumnjao u proklamiranu istinu o Domovinskom ratu. On ju je dorađivao i unaprjeđivao. Pa je otkaz dobio tek nakon što je Index objavio snimku, policijski odjel za terorizam i ekstremno nasilje pokrenuo istragu, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak podivljala i u školu poslala inspekciju. 

Ministarstvo kaže da je protiv verbalnog delikta, uputili nas na ravnateljicu. Ona je - bez riječi

Za komentar skandalozne kazne profesoru zbog statusa na Facebooku obratili smo se i Ministarstvu obrazovanja, iz kojeg su nam poručili: "U vezi predmetnog slučaja Ministarstvu se nisu obratili niti škola niti nastavnik te Ministarstvo nema dodatnih informacija. Stoga ćemo od škole zatražiti punu informaciju. Posve je jasno da ne smijemo uvoditi verbalni delikt u sustav".

Za dodatne informacije uputili su nas na ravnateljicu, pa smo nazvali i nju da nam pojasni odluku o opomeni pred otkaz Marku Šoliću, ali nam nije htjela ništa reći: "Neću ništa komentirati, sve sam o tome već rekla."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.