Reagiranje HEP-a: Na natječajima su izabrane najpovoljnije ponude

"U SVIH PET postupaka javne nabave koji se u članku navode odabrana je najpovoljnija prihvatljiva ponuda. Ponude koje nisu ispunjavale Zakonom o javnoj nabavi i dokumentacijom za nadmetanje propisane uvjete, odbačene su sukladno odredbama Zakona kao neprihvatljive. Ponude tvrtke Telur iz Zagreba i Aleta iz Zadra nisu zadovoljavale uvjete propisane Zakonom o javnoj nabavi što je potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave te ih u tom smislu naručitelj, HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. nije niti smio ocijeniti prihvatljivima i odabrati, usprkos cijeni koju su ponudili", stoji u reagiranju HEP-a na tekst "Index doznaje: Pogodujući Končaru, Siemensu i ABB-u, HEP oštetio proračun za milijun eura".

Tekst reagiranja iz HEP-a potpisuje glasnogovornik Radomir Milišić u kojem se tvrdi kako podaci korišteni u tekstu ne odgovaraju istini.

> Index doznaje: Pogodujući Končaru, Siemensu i ABB-u, HEP oštetio proračun za milijun eura

> Vlada smijenila kompletnu Upravu HEP-a, otpremnine će koštati 4,2 milijuna kuna!

Podsjetimo, Index je objavio kako već godinama postoje favorizirane tvrtke za nabavku srednjenaponske opreme, a za višemilijunske poslove konkurentske ponude odbačene jer nisu imale "uvezenu dokumentaciju". Naime, izdana su službena obrazloženja da su ponude odbijene jer nisu "mogli vaditi listove", a imali su 20 posto nižu cijenu, glasnogovornik tvrdi da one nisu bili prihvatljive.

"Tvrdnja da je plin SF6 već davno odbačen iz upotrebe kod ovakvih postrojenja i da se ona više ne koriste u zapadnim zemljama je potpuno netočna. Ovo tehnološko rješenje ujedno je i tipsko tehničko rješenje HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o., kao energetskog subjekta koji je temeljem važećih propisa ovlašten i odgovoran za propisivanje tehničkih uvjeta opreme koja se koristi u distribucijskoj mreži. Tehnički uvjeti za ovu vrstu opreme propisani su Biltenom br. 138 iz 2004. godine", tvrdi glasnogovornik Milišić dodajući da je netočna implikacija da se spomenutom Vladinom Uredbom zabranjuje korištenje opreme s plinom SF6. Naime, kako tvrdi glasnogovornik HEP-a tom Uredbom propisuje se samo obveza i način praćenja stakleničkih plinova u RH što HEP uredno ispunjava.

Nema kriminilističke obrade

"Osim toga ova postrojenja ne „troše“ plin SF6 nego se taj plin kod njih koristi isključivo kao izolator i njegovo je ispuštanje beznačajno, a prilikom deinstaliranja opreme, plin se uredno zbrinjava i uništava po okoliš neškodljivim metodama", navodi se u reagiranju HEP-a.

Tekst na Indexu također sadrži i podatak kako je međunarodni odbor za klimatske promjene ocijenio je taj plin kao najpotentniji staklenički plin s potencijalom globalnog zatopljenja 22.000 puta većim od CO2, te da su ostale tvrtke imale ekološki prihvatljiviju opremu, no to HEP nije posebno komentirao.

"Tvrdnja da su spomenuti godišnji natječaji za nabavku srednjenaponske opreme predmet kriminalističke obrade su netočne, a zaključak da su ti natječaji dio 'sheme' prema kojoj je HEP oštetio državni proračun za milijardu eura predstavlja neodgovorno i zlonamjerno presuđivanje bez Suda", zaključuje na kraju Milišić.

Sve afere HEP-a

Podsjetimo, Vlada je zbog afera u HEP-u odlučila smijeniti ne samo Ivana Mravka već i kompletnu Upravu HEP-a. Upravu HEP-a dosad su činili, podsjetimo, Nikola Rukavina, Stjepan Tvrdinić, Željko Kljaković Gašpić, Ivan Mravak, Darko Dvornik i Željko Tomašić. Klupko se počelo odmatati nakon što je otkriveno da je Mravak prikrivao milijunske gubitke te tvrtke nastale jer je HEP na međunarodnom tržištu kupovao struju po cijeni dvostruko većoj od realne, a potom je po četiri puta manjoj cijeni preprodavao, čak i u susjednu BiH. Kopanje po HEP-ovim platnim listama dovelo je do otkrića "HDZ-ovog vojnika" Rade Buljubašića, kojeg je plaćao HEP, a svakog je jutra uredno na posao dolazio u stranku.

Nakon Buljubašića, otkriveni su i slučajevi Mravkovog savjetnika, umirovljenog generala Ivana Kapulara te brata saborskog zastupnika Petra Mlinarića, Nikole Mlinarića, koji je prije pet godina zaposlen kao direktor Sektora korporativnih financija i riznice HEP-a, a ima završenu samo višu ekonomsku školu, kao i elektromontera Stjepana Tvrdinića, koji je, navodno "po HSS-ovoj liniji", u četiri godine napredovao do člana Uprave. Ubrzo su isplivale i afere sa stanovima, a pisalo se i kako je Mravak oštetio HEP poklonivši HAC-u 300 milijuna kuna. Otkriveno je i nekoliko poslova "teških" po desetke milijuna eura, koji su se dodjeljivali bez natječaja. Govorilo se i o tome da je HEP plaćao stotine tisuća kuna dekanu Ekonomskog fakulteta Darku Tipuriću za besplatne ugovore. Tipurić je te navode demantirao i rekao kako mu se podmeće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.