Reže kulturu, daje estradi: Kerum nema za splitsko nezavisno kazalište, a ima za Olivera

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum vodi ekipu na Oliverov nastup u Royal Albert Hallu, a zadovoljstvo će pokriti gradska blagajna u iznosu od 350 tisuća kuna. Neplanirani trošak pokrit će se iz sredstava odvojenih za kulturu, pojasnili su u Gradu. Ako su uzeli za Olivera, netko će ostati kratkih rukava, logičan je zaključak. Ostat će njih više, jer financiranje jednog događaja u visini od 50 tisuća eura za korisnike gradskog budžeta u kulturi može biti tek - san.

Predstava na kredit

Splitsko nezavisno kazalište Play Drama računalo je tako prema svom programu za ovu godinu na proračun od pola milijuna kuna. Srezani su na pola unatoč tome što je Vijeće za kulturu Grada Splita bilo oduševljeno programom. Dali su im 250 tisuća kuna, a onda odrezali još 40 tisuća kuna, i to u jeku priprema za premijeru "Marjane, Marjane", dramskog komada Dubravka Mihanovića u režiji Mislava Brečića.

Stisla se knedla u grlu Elvisu Bošnjaku, vođi Play Drame. Kako sad s predstavom kad nema ni za kostime, ni scenografiju? "Poput superheroja spasilo nas je Gradsko kazalište lutaka", otkrio je danas Bošnjak. Premijere će, dakle, ipak biti, i to u četvrtak u GKL-u, no predstava je napravljena na - kredit!

"Grad je isplatio samo 50 tisuća kuna, nadam se da će ispuniti svoje obveze pa da možemo ljudima podijeliti plaću za njihov rad", kazao je Bošnjak. Drži kako je ovaj model financiranja neodrživ, jer za buduće projekte, poput suradnje s Goethe institutom, mora već sad znati s koliko sredstava raspolaže.

Splitska priča

Situacija je tim žalosnija jer je "Marjane, Marjane" dramski komad o suvremenom Splitu, a Play Drama jedini nezavisni dramski projekt u gradu. Tekst je pisao Zagrepčanin, objasnio je Bošnjak, jer je to osiguralo objektivan pristup tematici.

Strukturalno je to najrazgranatiji Mihanovićev tekst, drama sa šest lica i četiri prizora, naglasila je dramaturginja Tajana Gašparović. Priča je to o Splitu posljednjih dvadesetak godina, priča o "najlipšen gradu, najlipšin ženama i najboljen nogometnom klubu na svitu." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.