Romi preimenovali Predsjednika: Zahvalnica Ivanu Josipoviću

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u Uredu predsjednika primio je izaslanstvo romskih udruga u povodu Svjetskog dana Roma i pritom izrazio nadu da će Hrvatska svake godine imati sve bolje izvještaje o položaju Roma u Hrvatskoj. Josipović je tom prilikom Romima poručio da je današnji dan "vaš i naš dan" zato što je Hrvatska zemlja koja želi biti domovina svim svojim građanima, pa naravno i manjinama. "Vi ste nacionalna manjina koja je dala snažan obol Hrvatskoj, manjina koja ima svoje specifičnosti", kazao je Predsjednik. Dodao je i da osobno uživa u romskoj glazbi koju neizmjerno voli.

Izaslanstvo romskih udruga uručilo je nekoliko darova Predsjedniku, među kojima je bila i Zahvalnica za svestrano zalaganje za dobrobit Roma Međimurja.

Međutim, greškom je na Zahvalnici umjesto Ivo pisalo Ivan Josipović. Predsjednik nije komentirao pogrešku koja se našla na Zahvalnici već ju je predao svojim djelatnicima zajedno s ostalim darovima.

U izvještaju europske agencije za temeljna prava stoji da su Romi u EU još uvijek žrtve diskriminacije. Čak četvrtina Roma u prošloj je godini bila meta napada ili prijetnji iako većina napada ne bude prijavljena, stoji u izvješću. "Moramo Romima osigurati jednaka prava i mogućnosti kao i svima drugima", kazala je europska tajinca za pravosuđe Viviene Reding te izrazila nadu da će buduće generacije dati više romskih političara, poduzetnika, glumaca i nogometaša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.