Rusija: "Posljednja ponuda za mir, sljedeća je kapitulacija." Javio se Zelenski

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da "buduća egzistencija Ukrajine" ovisi o povlačenju njezinih snaga, neutralnom statusu i početku pregovora s Rusijom te upozorio da će se ukrajinska vojna situacija pogoršati ako odbije ponudu.

Uoči mirovne konferencije u Švicarskoj na koju Rusija nije pozvana, Putin je iznio niz uvjeta koji su u potpunoj suprotnosti s uvjetima koje postavlja Ukrajina. "Uvjeti su vrlo jednostavni", rekao je Putin, tražeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga s cijelog teritorija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporižja na istoku i jugu Ukrajine.

"Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje svojih snaga iz ovih regija, i također službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute, slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora", rekao je ruski predsjednik.

Putin: Moraju se ukinuti sve sankcije Rusije

"Ponavljam, učinit ćemo to odmah. Naravno, istodobno ćemo jamčiti neometano i sigurno povlačenje ukrajinskih postrojbi i formacija. Danas iznosimo još jedan konkretan, stvaran mirovni prijedlog. Ako u Kijevu i zapadnim prijestolnicama odbiju kao i prije, tada je, u konačnici, nastavak krvoprolića njihova stvar, njihova politička i moralna odgovornost", rekao je Putin.

"Ponavljam, naše principijelno stajalište je sljedeće: neutralan, nesvrstan status za Ukrajinu slobodnu od nuklearnog oružja, njezina demilitarizacija i denacifikacija", dodao je. Putin je rekao da uvjeti za okončanje rata moraju biti regulirani međunarodnim ugovorima. 

"Naravno, to također podrazumijeva ukidanje svih zapadnih sankcija Rusiji. Vjerujem da Rusija nudi opciju koja će omogućiti da zaista prestane rat u Ukrajini", naglasio je Putin. 

Tolstoj: Reagan i Thatcher bi prihvatili prijedlog

Pjotr Tolstoj, potpredsjednik Državne dume i potomak slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, poručio je na svom Telegram kanalu kako je ovo bio posljednji mirovni prijedlog Ruske Federacije. "Mislim da je ovo bio posljednji mirovni prijedlog s naše strane. Sljedeći će biti prijedlog o (ukrajinskoj) kapitulaciji", napisao je Tolstoj.

Dodao je kako trenutne vlastodršce na Zapadu nije briga za Ukrajinu. Prozvao je današnju generaciju političara, predvođenu Scholzom, Bidenom i Macronom. "Danas je naš predsjednik izrazio ruski mirovni prijedlog Zapadu. U doba pragmatičnog Reagana i Thatcher čuli bi ga. Cjenkali bi se pristojnosti radi, ali bi prihvatili", uvjeren je Tolstoj. 

Ukrajina i zapadni saveznici odbijaju ruske prijedloge od samog početka sukoba, smatrajući ih lažnim izgovorom za imperijalistički rat za teritorij. Ukrajina tvrdi da bi je demilitarizacija ili buduća neutralnost izložili novim ruskim napadima.

Zelenski: Putin neće stati

Putinov prijedlog za prekid vatre ultimatum je kojem se ne može vjerovati, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

Govoreći za talijansku televizijsku postaju SkyTG24 na rubu samita G7 u Italiji, Zelenski je rekao da vjeruje da Putin ne bi prekinuo vojnu ofenzivu čak i da mu se ispune njegovi zahtjevi za prekid vatre. "Ta poruka je ultimatum i ne razlikuje se od ranijih poruka", rekao je Zelenski.

"On neće stati", rekao je Zelenski, dodajući da Putin ima ekspanzionističke namjere kao i njemački nacistički diktator Adolf Hitler prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

"To je jednako kao što je radio i Hitler... Zato ne bismo smjeli vjerovati tim porukama", dodao je Zelenski. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su Putinove riječi "manipulativne" i da "imaju za cilj obmanuti međunarodnu zajednicu i potkopati diplomatske napore da se postigne pravedan mir".

"Apsurdno je da se Putin, koji je planirao, pripremio i izvršio, zajedno sa svojim suučesnicima, najveću oružanu agresiju u Europi od Drugog svjetskog rata, predstavlja kao mirotvorac", dodalo je ministarstvo. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je za Reuters da "nije moguć kompromis" između Putinovih riječi i ukrajinskih uvjeta za okončanje rata koji je pokrenula Rusija. 

"On nudi Ukrajini da prizna poraz. On nudi Ukrajini da se legalno odrekne teritorija u korist Rusije. On nudi Ukrajini da se odrekne svojeg geopolitičkog suvereniteta", rekao je Podoljak putem Zooma.

Prijedlog odbacili i saveznici Kijeva

Ruski predsjednik Vladimir Putin "nije u poziciji" postavljati uvjete Ukrajini za okončanje rata, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin, hvaleći ukrajinske vojne uspjehe u ratu s Rusijom. "On nikako nije u poziciji diktirati Ukrajini što oni trebaju učiniti da bi nastupio mir", rekao je Austin novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je Putinov prijedlog "apsurdnim". "Ne trebaju se ukrajinske snage povlačiti s ukrajinskog teritorija, nego ruske. Taj prijedlog zapravo znači da bi Rusija trebala imati pravo okupirati još više ukrajinskog teritorija. To nije mirovni prijedlog, nego prijedlog za još više agresije i okupacije", naveo je Stoltenberg.

Pročitajte više