Rusija pristala zamrznuti nuklearni arsenal, želi produljiti sporazum sa SAD-om

Foto: Epa

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da je voljno zamrznuti svoj nuklearni arsenal kako bi se produljio ugovor o nuklearnom razoružanju New START, uz uvjet da SAD ne postavi nikakve druge zahtjeve.

"Rusija predlaže produljenje sporazuma New START za dodatnih godinu dana i spremna je politički se obvezati da će 'zamrznuti' količinu nuklearnih bojevih glava koje su stranke imale tijekom ovog razdoblja“, navodi se u priopćenju ministarstva.

Sporazum istječe 5.veljače

"To se može provesti strogo i isključivo ako postoji razumijevanje da 'zamrzavanje' bojevih glava neće biti popraćeno nikakvim dodatnim zahtjevima Sjedinjenih Država", dodaje se.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država Morgan Ortagus rekao je kako SAD "cijeni spremnost Rusije da se postigne dogovor po pitanju kontrole nuklearnog naoružanja".

Sporazum o nuklearnom razoružanju trebao bi isteći 5. veljače, a radi se o posljednjem preostalom ugovoru o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije, piše CNN.

Rusija prvo tražila bezuvjetno produljenje

Podsjetimo, SAD je prije manje od tjedan dana odbio ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se za još godinu dana bezuvjetno produlji rusko-američki sporazum New START o nuklearnom razoružanju.

"Predlažem bezuvjetno produljenje sadašnjeg sporazuma za najmanje jednu godinu kako bismo mogli pregovarati o svim parametrima", rekao je tada Vladimir Putin na sastanku Vijeća sigurnosti.  

Sporazum New START (Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja) potpisan 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu rasporediti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.