Pozivi za vojsku sada stižu i ruskim studentima: "U šoku sam, ne želim u rat"

Ilustracija: Shutterstock

DVA mjeseca nakon završetka mobilizacije muškarci u Rusiji još uvijek dobivaju pozive za vojsku. Poziv je dobio i jedan student iz Rusije, koji je za Klix kratko ispričao da ne želi ratovati u Ukrajini. 

Zbog straha od mobilizacije mnogo je Rusa otišlo u europske zemlje i u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Putin je u listopadu objavio djelomičnu mobilizaciju pa su pozivi za vojsku punoljetnim muškarcima stizali širom Rusije. Određene kategorije su ipak bile oslobođene mobilizacije, poput studenata i vojno nesposobnih osoba.

Iako je mobilizacija trajala do studenog, pozivi za vojsku stižu i danas.

Ruski student: Studente ne smiju dirati, bio sam u šoku

Student Sveučilišta u Moskvi, čiji je identitet poznat redakciji Klixa, odlučio se za praznike vratiti u rodni grad Samaru. Tamo ga je dočekao poziv u vojsku.

"Ja živim i studiram u Moskvi, ali pred Novu godinu odlučio sam se vratiti u rodni grad. Bio sam u šoku. Otvaram poštanski sandučić, a tamo me čeka poziv za vojsku iako nisam služio vojni rok i ograničeno sam sposoban za vojnu službu. I pored toga studiram, a studente nisu smjeli dirati. Nemam apsolutno nikakve želje da idem tamo", rekao je student za Klix.

Mobilizacija je završena, ali objavljena je vijest o reformi i velikom proširenju vojske koje je najavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu.