Ruski diplomat: Turske akcije na sjeveru Iraka su ilegalne, to je invazija na susjednu državu

Screenshot: Genadij Gatilov/YouTube

RAZMJERI turske vojne prisutnosti na sjeveru Iraka se ne mogu opravdati zadaćom uvježbavanja lokalnih grupa, izjavio je u nedjelju zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

"Mi mislimo da su turske akcije na sjeveru Iraka ilegalne. To je invazija na susjednu državu. Štoviše, razmjere ovih akcija ne može opravdati argument o uvježbavanju," rekao je.

Izjava zamjenika stiže nakon što je njegov šef, Sergej Lavrov, u subotu nazvao svog iračkog kolegu Ibrahima al-Jafarija kako bi izrazio podršku suverenosti Iraka u kontekstu turskog ilegalnog razmještanja vojnih snaga u toj zemlji.

"Ruska strana je izrazila odlučnu i principijelnu poziciju u znak podrške iračkoj suverenosti i teritorijalnom integritetu, te akcijama koje iračke vlasti poduzimaju u ovoj situaciji u skladu s međunarodnim zakonima i poveljama UN," navodi priopćenje ruskog ministarstva koje prenosi TASS.

Reuters javlja da je dio turskih snaga danas započeo s povlačenjem iz Iraka nakon što je Bagdad službeno prosvjedovao pri UN-u i zatražio njihov odlazak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.