Ruski tužitelji zatražili još 20 godina zatvora za Navalnog

Foto: EPA

RUSKI državni tužitelji danas su zatražili 20 godina kazne u kažnjeničkoj koloniji za oporbenog političara Alekseja Navalnog zbog optužbi koje uključuju ekstremizam, piše TASS. Ta ruska novinska agencija prenosi riječi odvjetnika koji je rekao da bi presuda trebala biti donesena 4. kolovoza. 

Navalnom se sudi od prošlog mjeseca iza zatvorenih vrata u kažnjeničkoj koloniji IK-6 u Melehovu, smještenoj oko 235 kilometara istočno od Moskve. On tamo već služi kazne od ukupno 11 i pol godina zatvora zbog navodne prevare i drugih optužbi, za koje tvrdi da su politički motivirane. 

Kremlj odbacuje da progoni Navalnog

Najistaknutijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina prijeti novi niz optužbi, za koji također tvrdi da je namijenjen njegovom brisanju iz političkog života Rusije. Sudski zapisi pokazuju da su optužbe vezane za šest članaka ruskog kaznenog zakona, uključujući poticanje i financiranje ekstremističke aktivnosti i stvaranja ekstremističke organizacije. 

Rusija je zabranila Navalnijevu organizaciju u sklopu gušenja otpora prije ruske invazije na Ukrajinu, što se intenziviralo u posljednjih 17 mjeseci, koliko traje agresija. Kremlj odbacuje da progoni Navalnog i tvrdi da je njegov slučaj pravosudno pitanje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.