Sad je prilično jasno: Kim je vrhunski izvozao Trumpa u Singapuru

Foto: EPA

"VIŠE nema nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje", slavodobitno je objavio Donald Trump na Twitteru odmah po povratku iz Sjeverne Koreje, s povijesnog sastanka u Singapuru s Kim Jong-unom. Trump je do tog samouvjerenog zaključka došao na temelju "osjećaja" koji je dobio iz razgovora u četiri oka s Kimom i zajedničke deklaracije u kojoj je Sjeverna Koreja dala prilično neodređeno obećanje da će "raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

>> Američke tajne službe: Sjeverna Koreja ubrzano proizvodi uranij za nuklearno oružje

>> Američki analitičari: Sjeverna Koreja dovršava gradnju tvornice raketa

Ali kako su posljednjih dana obavještajni izvori otkrili američkim medijima, Sjeverna Koreja itekako i dalje nastavlja s nuklearnim programom. Sjeverna Koreja, vjeruju američki obavještajci, još je povećala proizvodnju obogaćenog urana - koji služi kao gorivo za atomske bombe - na više tajnih lokacija. 

Uran se i dalje obogaćuje, mobilni sustavi za lansiranje se i dalje proizvode

Neimenovani obavještajni izvori i grupa eksperata koji prate Sjevernu Koreju, 38 North, otkrili su da osim "naglog unaprjeđivanja infrastrukture" svog jedinog službenog postrojenja za obogaćivanje nuklearnog goriva, onog u Yongbyonu, Kimov režim ima još najmanje dvije tajne lokacije na kojima također vrši obogaćivanje, i to u sve većem opsegu.. 

38 North svoje zaključke temelji na satelitskim snimkama Yongbyona. A da Sjeverna Koreja ima još nuklearnih postrojenja, dugo se sumnjalo, a američki obavještajci sad su to potvrdili za NBC i imenovali još jedno tajno postrojenje, Kangson, te naveli kako postoji barem još jedno. 

Nadalje, Sjeverna Koreja nastavlja proizvoditi mobilne sustave za lansiranje svojih balističkih projektila, koji barem u teoriji mogu nositi nuklearne bojeve glave i s njima doseći i dijelove američkog teritorija, tisućama kilometara daleko. Osim toga, ne samo da nije zaustavila nego je povećala proizvodnju motora na kruto gorivo za balističke projektile koji ih čine pokretljivijima i lakšima za lansiranje.

Uz mobilne lansere i kruto gorivo, ova totalitarna i izolirana država, koja je u službenom ratu s Južnom Korejom od 1950., mogla bi teoretski pripremiti nuklearno oružje za lansiranje s tajne lokacije dovoljno brzo da ga američka vojska ne uspije detektirati. 

Kimu je neodređeni sporazum dao prostor da nastavi nuklearni program

>> Što stoji u deklaraciji koju su potpisali Trump i Kim?

>> Analiza: Nevjerojatna taktička pobjeda Kim Jong-una

Pjongjang, prema nekim tumačenjima analitičara, nastavlja s nuklearnim programom upravo zato što joj blagi i dvosmisleni sporazum iz Singapura to ne zabranjuje izričito. "Ništa od ove aktivnosti ne predstavlja kršenje bilo kojeg od sporazuma sa Singapurskog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una. Ovo nikad nije bilo predviđeno kao momentalno i unilateralno (razoružavanje). Tako da je Kim Jong-un slobodan nastaviti s operacijama na postojećim lokacijama", smatra profesor političkih znanosti s američkog tehnološkog sveučilišta MIT i specijalist za širenje nuklearnog oružja Vipin Narang. 

Unatoč tome, prilično je jasno da sjevernokorejske aktivnosti krše, ako ne slovo, onda duh sporazuma iz Singapura i bacaju golemu sumnju na iskrenost Kimovog režima. Za to vrijeme, Trump i dalje inzistira da je "posvemašnja denuklearizacija (Sjeverne Koreje) već počela", kao što je rekao još prošlog tjedna.

Denuklearizacija - predobra da bi bila istinita?

Je li američki predsjednik, koji bi prvi trebao imati pristup svim saznanjima svoje obavještajne zajednice, naivan ili pak svjesno obmanjuje američku i svjetsku javnost kako bi održao percepciju da je pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa već riješeno? Ili naprosto poriče stvarno stanje i ne želi priznati sebi i građanima svoje zemlje da ga je Kim vrhunski "izvozao"?

Urednik časopisa Diplomat, Ankit Panda, smatra da je Kim, svim maglovitim obećanjima unatoč, samo nastavio sa svojom strategijom koju je naznačio u svom novogodišnjem govoru, gdje je naredio nastavak proizvodnje nuklearnih bojevih glava i balističkih projektila. Drugim riječima, njegov nagli zaokret u retorici i stavu prema svom tradicionalnom neprijatelju SAD-u i njegovom zahtjevu za denuklearizacijom možda je uvijek bio ono što se i činio - predobar da bi bio istinit. 

Drugi eksperti, kao što je suradnik na Brookings instituciji Evans Rever, već su ranije upozoravali da se Pjongjang ni za što neće odreći svog nuklearnog arsenala, sad kad ga je nakon dugo godina konačno uspio razviti i unaprijediti do razine interkontinentalnog dometa. Poznato je da dinastija Kim, koja već sedamdesetak godina zemljom vlada na iznimno brutalan način, vidi nuklearno oružje kao glavni jamac svog opstanka i polugu kojom će, ucjenama i prijetnjama, natjerati međunarodnu zajednicu na ustupke - od ukidanja sankcija nadalje.

Pjongjang će možda zatvoriti javna postrojenja i nastaviti program u tajnima 

A prava prevara iz Pjongjanga možda tek slijedi. "Možete zamisliti sjevernokorejsku strategiju gdje - a da potpuno ne otkriju sva svoja postrojenja - ponude da će zatvoriti neka od svojih postrojenja kako bi dobili ublaživanje sankcija", primjećuje Narang. To je u svakako skladu sa sjevernokorejskim zatvaranjem postrojenja za nuklearne testove - nakon što je posljednji test izazvao snažan potres i urušio podzemnu prostoriju u kojoj je atomska bomba detonirana.

Moguće je, isto tako, da Kim i ne računa na popuštanje SAD-a, ali mu je dovoljno to što je Kina već na putu da ukine sankcije svom južnom susjedu. 

"Kim Jong-un bi mogao jednostavno reći (svom režimu) da je napravio sve što je mogao kako bi slomio (Trumpovu) kampanju maksimalnog pritiska - i mislim da bi mogao biti u pravu", upozorava Narang.

S druge strane, postavlja se pitanje zašto američki obavještajci sad otkrivaju ove informacije medijima. Narang smatra kako je moguće da obavještajna zajednica ovim namjerno vrši pritisak na Trumpa kako ne bi bio previše popustljiv u pregovorima i kako bi doveo u pitanje njegov narativ da je "misija izvršena", kad je Sjeverna Koreja u pitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.